Den svarta pricken ska väcka omgivningens uppmärksamhet. Bilden är arrangerad.
Den svarta pricken ska väcka omgivningens uppmärksamhet. Bilden är arrangerad.

Svarta prickar i handflatorna ska fungera som ett subtilt sätt för våldsutsatta kvinnor att be om hjälp. Kampanjen har fått stor spridning de senaste dagarna. "Alla kvinnor har någon sorts relation till att vara utsatta för mäns våld", säger Beatrice Unander-Scharin på Roks.

Pressbild

Beatrice Unander-Scharin, Roks.

Bilder på handflator med ditmålade svarta prickar har synts i sociala medier-flöden världen över de senaste dagarna.

Anledningen är ”Black Dot Campaign”, eller ”Svart prick”-kampanjen. En gräsrotskampanj med syftet att uppmärksamma våld i nära relationer. Den svarta pricken i handflatan ska ge våldsutsatta ett subtilt sätt att be om hjälp – utan att behöva säga ett ord, rapporterar Huffington Post.

LÄS MER: Debatt: Kvinnor ska inte behöva vara rädda för att bli våldtagna


Beatrice Unander-Scharin, vice ordförande vid Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, hade inte hört talas om kampanjen när Metro talade med henne.

– Men jag är både positiv och negativ. I vår organisation tror vi väldigt mycket på att kvinnor stöttar varandra i sådana situationer. Alla kvinnor har någon sorts relation till att vara utsatta för mäns våld. Så om det handlar om att ta hjälp av varandra är det positivt, säger hon.

Kampanjen har nått miljontals människor på bara en vecka, enligt grundarna. Många hyllar initiativet men även kritiska röster har hörts. En del menar att den svarta pricken kan innebära en risk för den våldsutsatta, speciellt eftersom kampanjen har fått sådan spridning och att våldsutövaren kan känna till innebörden.

– Det kan självklart vara farligt. Vissa kvinnor är så pass utsatta att de verkligen måste gömma sig så långt bort som möjligt. För andra kan det vara ett skydd att gömma sig i offentligheten, att vara öppen med det man utsatts för och berätta för släkt och vänner, säger Beatrice Unander-Scharin.

LÄS MER: Män använder hundar och katter för att skada kvinnor


Kampanjstartarna har svarat på delar av kritiken i ett inlägg på Facebook.

”Det här är inte lösningen som kommer att hjälpa alla, men det gör att folk får upp ögonen för vad våld i nära relationer är, hur det påverkar människor och hur man kan hjälpa till”, skriver de.

I Sverige har varannan kvinna utsatts för någon form av våld efter sin 15-årsdag, enligt den stora undersökningen "Slagen dam" från början av 2000-talet.

– Vi har sett en ökning av antalet kvinnor som söker sig till alla våra jourer. Men man vet aldrig om det beror på att det är fler utsatta eller om det bara är fler som söker sig till oss, säger Beatrice Unander-Scharin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset