Tryck på gilla-knappen och ge en kompis en kemisk reaktion. Forskare har nu hittat den del av hjärnan som kan förklara varför vi blir beroende av Facebook.

Scanpix

Genom att ge försökspersoner beröm och mäta hjärnaktiviteten har forskare i Tyskland hittat svaret på varför det känns härligt att få positiv respons på Facebook. Jakten på likes och kommentarer drivs nämligen av samma kemikalier i den del av hjärnan som får oss att vilja ha mat och sex.

– Vi är kemiska varelser som upprepar beteende som belönar oss, säger Thomas Nilsson, legitimerad psykolog, som jobbar med beroendefrågor på företaget Sustainable Interaction.

Missbruk av Facebook och andra sociala medier är fortfarande inte helt kartlagt, men Thomas Nilsson tror att resultaten i den tyska studien kan öka kunskapen.

– Det kan hjälpa oss att bli bättre på att informera om risker. Jag hör samma berättelser kring Facebook-beroende som vid spelberoende eller alkoholism, säger Thomas Nilsson.

Forskarna tror att förklaringen till att kroppen belönar oss för likes är att ett gott rykte varit en evolutionär fördel. De som var omtyckta av omgivningen hade lättare att få samarbeta med andra och därför också större möjligheter att överleva.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset