SKILLINGARYD 2016-08-22
SKILLINGARYD 2016-08-22

Den internationella militärövningen Bison Counter har gått in i en intensiv fas. På flera håll i södra Sverige tränas nu förmågan att hantera motståndare som använder hemmagjorda bomber.

Tusen militärer från över tjugo nationer samövar just nu i Sverige för att öka kunskaperna om ett växande hot även i västvärlden: motståndare med hemmagjorda bomber.

På en skogsväg i Skillingaryd söder om Jönköping hörs gälla skrik. Flera soldater har skadats av okonventionella bomber. Kollegor kommer till undsättning, men det tar tid att nå de sårade.

– Man använder visuell spaning och metalldetektorer längs vägkanten för att säkra vägen fram. Troligtvis finns det fler bomber i området, säger major Joakim Westberg.

Svåraste hotet

Belgisk militär deltar också i övningen. För dem är problemet med hemmagjorda bomber högaktuellt efter terrordåden i landet.

– Det här är det vanligaste och svåraste hotet vi har i dag, och det är viktigt att träna de här egenskaperna, säger Kevin, belgisk kapten, som inte vill framträda med sitt efternamn.

Motståndarna kan vara terrorister, men också kriminella grupper eller så kallade hybridförband av exempelvis separatister ihop med ett annat lands militär.

Jan-Olov Svärd är bataljonsläkare med erfarenhet av hemmagjorda bomber i både Afghanistan och Mali:

– De ger ju multipla skador som är svåra att hantera. Det handlar ofta om både amputerade ben och armar och fullt med metallsplitter i kroppen, säger han.

Sparar tid

Inom övningsområdet finns också ett kriminaltekniskt mobilt laboratorium där bombdelar och andra fynd kan analyseras vapentekniskt, kemiskt, via fingeravtryck och dna-spår.

– Man behöver inte skicka iväg prover och det ger en stor tidsfördel, säger major Geert-Jan Verkoeijen som förestår labbet.

Hans hemland, Nederländerna, stod 2013 värd för en liknande övning med fem deltagande länder. Uppföljaren som nu pågår i södra Sverige samlar hela 21 nationer. Jonas Frohlund är biträdande övningsledare:

– Det här är det vanligaste hotet vi möter på våra insatser utomland, men vi kan också se att det finns i Västeuropa, som i Belgien och Frankrike senaste året. I Sverige kanske det finns ett hot, vi vet inte vad som händer i morgon, säger han.

Jimmy Croona/Combat Camera/Försvarsmakten
Soldater från Ing 2 i Eksjö söker efter misstänkta vägbomber i terrängen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset