Sveriges Jimmy Björkstrand och Fatmir Seremeti i goalballmatchen mellan Sverige och Brasilien i Paralympics i Rio.
Sveriges Jimmy Björkstrand och Fatmir Seremeti i goalballmatchen mellan Sverige och Brasilien i Paralympics i Rio.

Goalballherrarna var tvungna att få stopp på världens bästa skytt. Det gick inte. Ändå höll Sverige på att lugga Brasilien på poäng.– Vi skulle göra lite kaos, och det blev lite i slutet i alla fall, säger Jimmy Björkstrand efter 6–9-förlusten.

Världsstjärnan Leomon Moreno da Silva blev inte oväntat den stora skillnaden i Paralympics-premiären. Efter att ha gjort fyra mål i första halvleken (fem totalt), bland annat på sina två första skott, byttes han ut inför den andra. Då ledde Brasilien med 5–1 och hemmanationen valde att vila sin viktigaste spelare.

– Det var inte riktigt vad vi hade räknat med och hoppats på. I och med att han skjuter det här trixiga skottet så måste man vara på tå och alert. Han har en underhandsskruv med fart som är väldigt unik, säger Sveriges förbundskapten Florim Seremeti.

Tre raka mål

Men det som verkade helt avgjort när Alexsander Celente satte 6–1 på straff i början på andra halvlek, blev till slut riktigt spännande. Mycket tack vare Jimmy Björkstrand.

– Det är de åtta första minuterna som förstör den här matchen för oss. Vi är lite spända, lite nervösa och kommer inte riktigt in i tajmingen, säger Jimmy Björkstrand.

Sverige vaknade, Björkstrand satte tre raka mål, och plötsligt stod det bara 7–5. Med drygt två minuter kvar såg han ut att göra ytterligare ett, men i stället dömdes straff för lång boll – att bollen inte bedömdes studsa före motståndarnas sexmeterslinje.

Omdiskuterat domslut

– Jag tycker att straffen är helt klart felaktig. Hade vi satt den så hade vi vunnit matchen, det är jag helt säker på. De var pressade, säger Florim Seremeti.

Nyss inbytte Leomon Moreno da Silva klev fram och satte 8–5 på den efterföljande straffen.

Jimmy Björkstrand gjorde ytterligare ett mål på straff – totalt fem i matchen – innan Josemarcio Sousa skrev slutresultatet till 9–6 med ett mål i slutsekunderna.

Inte nära fullsatt

På förhand hade det pratats om en förmodad fullsatt arena, men i Future Arena, som har en kapacitet på 12 000, var det snarare 4 000–5 000.

Sveriges chanser till avancemang är långt ifrån borta. De fyra främsta av de fem i gruppen går till kvartsfinal. Nästa match är redan på fredag, mot Algeriet.

– Brasilien var lite av en bonusmatch. Den här blir mycket viktigare. Det är en match som vi bör ta poäng i, säger Jimmy Björkstrand.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset