De flesta bajamajor som Hempa Saari, 50, ansvarar för är av den klassiskt blå och fyrkantiga typen. Men det finns även lyxigare varianter med inredning i marmor där besökaren kan sitta och titta på tv samtidigt. 
De flesta bajamajor som Hempa Saari, 50, ansvarar för är av den klassiskt blå och fyrkantiga typen. Men det finns även lyxigare varianter med inredning i marmor där besökaren kan sitta och titta på tv samtidigt. 

Hans första kontakt med en bajamaja var för över 20 år sedan. Det beskriver han inte som ett vidare trevligt möte men i dag är Hempa Saari driftansvarig på företaget Sanifix och har hand om över 1 300 bajamajor. ”Kiss och bajs fascinerar både barn och vuxna”, säger han.

Sommarens många event och festivaler närmar sig och efterfrågan på bajamajor är stor. För Hempa Saari, 50, är det under sommarmånaderna som han och kollegorna på Sanifix i Kungsängen utanför Stockholm har som absolut mest att göra. På företagets område har över 1 300 bajamajor sin bas, men under högsäsongen spenderar toaletterna inte mycket tid där. 

– Det är då vi jobbar som mest, under Stockholm marathon har vi ungefär 800 toaletter utställda, vi färgar hela stan blå, säger Hempa Saari. 

Han har jobbat i branschen i över 20 år, men hans första kontakt med en bajamaja skedde redan på 80-talet. 

►LÄS MER: 22-åring välte bajamaja med kvinna inuti – nu döms mannen

– Då tyckte jag inte att det var något att hålla på med. Men sedan behövde de någon som kunde sanera, tömma och tvätta och jag gled in på ett bananskal. 

Hempa berättar att han ofta möts av fniss och skämt när han berättar för folk vad han jobbar med. 

– Det vanligaste är väl att folk svarar ”skitbra” eller ”skitroligt” på det. Folk tror att det är äckligt, men det beror ju på okunskap. Det finns fördomar om alla yrken. 

När bajamajorna är utställda på ett evenemang är högsta prioritet att hålla dem rena och fräscha. En toalett rymmer 265 liter och kan ta cirka 600 besök innan den måste tömmas. Med en slang och en slambil tömmer man bajamajan direkt genom sittringen innan allt sköljs rent. Hela proceduren kan gå på under fyra minuter – men det beror på hur mycket som finns i. 

– Innan ett evenemang planerar vi allt väldigt noga. Vi har specialbyggda bilar och släp, det ser väldigt roligt ut när det kommer 100 bajamajor åkande på rad, säger Hempa. 

►LÄS MER: S-politiker träffad av flygande bajamaja: "Trodde inte mina ögon"

Han har även levererat bajamajor till artister och kungligheter, men de toaletterna ser lite annorlunda ut än de klassiska blå små lådorna. 

– När det är en lite finare fest måste vi möta de behoven, till exempel när kungen har fest. Vi har lyxigare toaletter som har rinnande vatten och där vi lagt in marmor och satt upp en 42-tums tv på väggen. 

Trots att många har förutfattade meningar tycker Hempa att hans jobb är roligt och stimulerande. När han jobbar ute på olika evenemang träffar han alltid glada människor och om någon slänger ur sig ett ”skitkul” tar han inte illa vid sig. 

– Det är ju bara bra att folk försöker vara roliga, i många andra yrken möts man av skäll och gnäll. Det spelar ingen roll hur gammal man är, kiss och bajs fascinerar både barn och vuxna. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset