Peder Fredricson var felfri på All In i den första individuella omgången i OS-hoppningen.
Peder Fredricson var felfri på All In i den första individuella omgången i OS-hoppningen.

Från riktigt bra till sämre och dåligt.De svenska ryttarna spred resultatmässiga skurar under den heta solen när OS-hoppningarna inleddes.Två hade jättekul, en ryckte på axlarna och en ville helst gömma sig.Rolf-Göran Bengtsson har ridit klart individuellt.

Det roliga först: Peder Fredricson och All In och Henrik von Eckermann på Yajamila bjöd på nollrundor och fick den perfekta starten i den individuella tävlingen.

För Rolf-Göran Bengtsson väntade motsatsen. 16 fel på Unita var rena rama mardrömmen. En av ridsportens mest rutinerade ryttare hade svårt att förstå vad som verkligen hänt när han ridit klart som den näst siste i det 75 ekipage stora startfältet i Deodoro.

Han har gjort sitt individuellt men får hoppa för laget.

Dra ett streck

Bengtssons deppiga kommentarer från rundan, som förstörde hans individuella medaljdrömmar redan första tävlingsdagen:

– Vi får dra ett streck över den här dagen, samla ihop oss och gå vidare.

Sexton fel är ungefär lika med när ett tippat topplag släpper in fyra mål hemma i en fotbollsmatch. Då förstår ni hur illa det var och hur besviken "RGB" var.

Han fick förstås frågan.

Är du besviken?

– Ja.

Nu är det allt för laget?

– Ja.

Sylve Söderstrand, den olympiske coachen:

– Även solen har sina fläckar. Det här var inte bra.

Trampade vatten

Malin Baryard Johnsson drog på sig åtta fel, men hon tog det med ro.

– Det är i lagtävlingen vi ska ha dubbelnollorna. Det är det absolut viktigaste. Jag tror att det kommer att bli bättre och bättre för varje gång vi kommer in. Hon blir normalt sett bättre för varje omgång. Hon slappnar av mer, säger hon om hästen Cue Channa.

De plaskade vatten till att börja med.

– Det började väldigt bra, men hon är mer avvaktande än hon brukar vara. Med facit i hand skulle jag ha ridit med ett steg mindre, lite fortare alltså. Sedan blir hon lite spänd, men å an dra sidan är det många som har problem i kombinationen, säger Baryard Johnsson om det andra felet.

Läggs i ryggsäcken

Henrik von Eckermann klassade i förhandssnacket sig själv som den svagaste länken i laget på grund av den korta tid han och Yajamila hunnit tävla.

Där hade han fel.

– På pappret är det så, men sedan vet ju alla att i hästsporten så kan det gå uppåt för de sämsta och nedåt för de bästa. Det här var första steget och jag är jäkla glad över att det gick så bra. Den här "nollan" är skön att ha med sig i ryggsäcken, säger han.

Lagtävlingen inleds på tisdag och avgörs på onsdag. Den första individuella omgången låg till grund för startordningen i lagtävlingen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset