En man skrev över tillgångar på nio miljoner kronor till sin hemtjänstpersonal.
En man skrev över tillgångar på nio miljoner kronor till sin hemtjänstpersonal.

En 92-årig man testamenterade tillgångar till ett värde av nio miljoner kronor till sin hemtjänsthjälp. Nu döms en kvinna i 40-årsåldern för grovt ocker, skriver Aftonbladet.

En 92-årig man bosatt i Stockholmsområdet fick utökad hjälp i hemmet efter en operation, eftersom han hade få sociala kontakter. Två anställda på ett hemtjänstföretag, en kvinna i 40-årsåldern och en man i 60-årsåldern, fick ansvaret att ge mannen stöd i hemmet.

Men när kommunen fick in en orosanmälan om att hemtjänstpersonalen hade köpt en bil för 90 000 kronor för åldringens pengar började de ana ugglor i mossen, skriver Aftonbladet.

När kommunen undersökte saken närmare noterade de då att 92-åringen testamenterat alla sina tillgångar, med ett ett sammanlagt värde av nio miljoner kronor, till kvinnan som hjälpte honom i hemmet. Kommunen valde då att göra en polisanmälan.

LÄS MER: Debatt: Äldre blir lätta brottsoffer på grund av bristande regler

Själv ska 92-åringen ha sagt i förhör att han vill att kvinnan ska ärva honom.

”Jag vill att hon ska ärva mig. Det är mitt fel att den här situationen har uppstått. Livet har blivit tråkigare” och ”jag var väl lite kär”, ska han ha sagt i förhör med polisen, enligt Aftonbladet.

Trots det valde tingsrätten att döma kvinnan till 2,5 års fängelse för grovt ocker, försök till grovt ocker samt tagande av muta. Mannen i 60-årsåldern döms till villkorlig dom för grovt ocker och grovt tagande av muta. De ska också betala skadestånd till mannen på 216 000 kronor.

LÄS MER: På jakt efter ligorna som angriper äldre

Domen kommer att överklagas, skriver Aftonbladet.

– Tingsrätten har dömt henne väldigt hårt i syfte att avskräcka andra som jobbar inom hemtjänsten, säger kvinnans försvarare Baharak Vaziri, till tidningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset