En av fem partiledare lyckas betydligt mycket bättre än de andra på Instagram.
En av fem partiledare lyckas betydligt mycket bättre än de andra på Instagram.

Fem av nio partiledare finns på social medieplattformen Instagram. Av dem är centerledaren Annie Lööf överlägset mest framgångsrik. Hon är fyra gånger så gillad som statsminister Stefan Löfven (S).

Här är partiledarnas nio mest gillade bilder från 2017.

Annie Lööf (C)

Centerledaren Annie Lööf har definitivt bäst Instagram-game av de svenska partiledarna. Hennes bilder har gillats drygt en halv miljon gånger under året, att jämföra med exemplevis statsminister Stefan Löfvens (S) 134 003 gillamarkeringar. I flödet blandas vardagsbilder med politiska möten och budskap.

Snitt på 892 gillamarkeringar per bild.

Ulf Kristersson (M)

M-ledaren gjorde debut på Instagram när han tog över som partiledare i oktober. I opinionen har det lyft rejält för partiet men på Instagram har det hittills gått lite sisådär för Kristersson. Med sina 13 962 gillamarkeringar är han den minst hjärtade partiledaren.

Snitt på 582 gillamarkeringar per bild.

Stefan Löfven (S)

Statsministerns möte med Zlatan Ibrahimovic när Sverige mötte Italien på Friends arena i november blev en riktig lajk-raket. ”Vi är aldrig störst – men vi är ofta bäst,” skrev Stefan Löfven. Även den enkla flagg-bilden är fotbollsrelaterad vilket verkar gå hem bland statsministerns följare. Med det facitet blir det troligtvis en mix av bilder från valrörelsen och bilder från Rysslands VM som dominerar Löfvens flöde till sommaren.

Snitt på 793 gillamarkeringar per bild.

Gustav Fridolin (MP)

På Gustav Fridolins (MP) topplista blandas humor med sorg, ilska, hopp och politiska budskap. Men en snitt på 288 gillamarkeringar per bild innebär att utbildningsminister är sämst på att fånga in följarnas hjärtan. Det blir hemläxa inför valet.

Snitt på 288 gillamarkeringar per bild.

Ebba Bush Thor (KD)

KD-ledarens topplista domineras av vardagsbilder. Med klassiska uppdateringar som: ”Jag har valt att kalla detta foto: stark vilja på parkering – scener ur en tvåårings liv,” kvalar Ebba Busch Thor in som den näst bästa Instagram-partiledaren.

Snitt på 877 gillamarkeringar per bild.

Varken Jonas Sjöstedt (V), Jimmie Åkesson (SD), Jan Björklund (L) eller Isabella Lövin (MP) har gjort premiär på Instagram än. Kanske blir det ändring på det när vi går in i valår.

På 2017bestnine.com kan du kolla hur ditt eget år på Instagram sett ut. Slår du partiledarna?

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset