Anton Maria har anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen. Bilden har ingenting med artikeln att göra.
Anton Maria har anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen. Bilden har ingenting med artikeln att göra.

Anton Maria, 23, var på arbetsintervju på en skola för en vikarietjänst. Rektorn kallade Anton Maria för bara Maria flera gånger, trots att hen sagt att det var felaktigt. ”Jag var helt nedtryckt”, säger Anton Maria.

När Anton Maria, som har en icke-binär könsidentitet, innan intervjun hade mejl- och telefonkontakt med rektorn blev hen alltid tilltalad som Maria. Anton Maria trodde då att det bara handlade om ett misstag, eftersom namnet inte är vanligt.

– Men när jag kom till intervjun och rektorn fortsatte tilltala mig som Maria, trots att det både i CV och mejl klart och tydligt stod Anton Maria, började jag fundera. Då tänkte jag att hon bara struntade i det, säger Anton Maria till Metro.

Anton Maria har anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO) och anmälan innehåller inte bara diskriminering mot hens könsidentitet. Rektorn kränkte också Anton Maria för hens kropp, enligt anmälan.

– En del av mina arbetsuppgifter skulle vara att vara assistent till en elev med speciella behov, vilket skulle kräva att jag kunde springa efter barn med mycket energi. Rektorn stirrade på min mage och sa att jobbet inte skulle passa mig för att jag såg ut att ha en tung kropp, säger Anton Maria och fortsätter:

LÄS MER: Här slängs Sophie, 26, ut från krogen för att hon gick på killtoan

– Jag var helt nedtryckt. Det fick mig att känna mig helt värdelös.

När intervjun var färdig tog rektorn med Anton Maria ut på skolgården för att hälsa på lärarna. Rektorn frågade då Anton Maria vad hen ville bli kallad, varpå hen svarade Anton Maria. Trots det blev hen presenterad som Maria.

– I vanliga fall är jag väldigt stark som person och stolt över mig själv, men rektorn fick mig att skämmas över mig själv. Jag kände mig så himla liten.

Efter att ha anmält händelsen till DO vill Anton Maria inte bara ha skadestånd för sveda och verk, utan också för att det ska få uppmärksamhet.

– Jag vill få upprättelse, säger Anton Maria.

Metro har varit i kontakt med rektorn som inte vill kommentera ärendet, utan hänvisar tll det uttalande hon skickat in till DO. I uttalandet erkänner rektorn att hon kallade Anton Maria för bara Maria, trots att hon visste vad Anton Maria ville bli kallad. Rektorn påstår dock att hon inte förstod att Anton Maria hade en icke-binär könsidentitet.

I svaret till DO skriver rektorn också att hon mycket riktigt ifrågasatt Anton Marias kropp.

”Jag säger till Anton Maria att 'jag ser att du bär på en tung kropp så jag vet inte om jobbet i klass 1 passar dig'”, skriver rektorn till DO.

Anton Maria heter egentligen någonting annat.

LÄS MER: Tvinga inte på Oscar ett kön – låt lillprinsen definiera sig själv istället

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jobb