Henrik Larsson längtar ut i Europa igen.
Henrik Larsson längtar ut i Europa igen.

Henrik Larsson lämnade tränarjobbet i Helsingborg för 15 månader sedan. Nu är svensken sugen på att göra comeback – men inte i Sverige. ”Jag vill vara i en stor klubb, i de stora ligorna igen”, säger han till The Independent.

Han är en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Men som tränare har inte Henrik ”Henke” Larsson, 46 år, fått sitt erkännande.

Nu riktar han blickarna mot utlandet.

– Helsingborg är min stad, men jag vill lämna Sverige. Jag vill testa vingarna som tränare och då menar jag i Europa. Jag har testat tränarjobbet i tre svenska klubbar. I två av klubbarna gjorde jag bra ifrån mig, säger Larsson i en intervju med brittiska The Independent.

När svensken spelade utomlands i den aktiva karriären tillhörde han holländska Feyenoord i tre år, skotska Celtic i sju år, spanska Barcelona i två år och avslutningsvis engelska Manchester United i några månader.

LÄS MER: Larsson: ”Man har sett saker ske i fotboll”

Och det är där Larsson ser sin framtid.

– Någonstans i England. Jag vill till ett stort lag i de stora ligorna igen. Självklart måste jag visa vad jag går för som tränare, men jag tycker att jag har potentialen. Jag har mycket kunskap att dela med mig och är utrustad med det som behövs för att förmedla mina tankar till spelarna, säger han.

Henrik Larsson spelade 106 landskamper för Sverige och gjorde 37 mål. Hans första mästerskap var VM 1994 i USA och sista EM 2008 i Österrike/Schweiz.

2006 vann han Champions League med Barcelona, efter att ha gjort två assist i 2-1-segern mot Arsenal i finalen.

– Jag ser inte tillbaka på vad jag har åstadkommit. Jag försöker blicka framåt, så jag är aldrig nöjd. När du är nöjd är det över, säger Larsson.

Fakta: Henrik Larssons utlandskarriär

1994-1997: Feyenoord, 101 matcher, 26 mål.

1997-2004: Celtic, 221 matcher, 175 mål.

2004-2006: Barcelona, 40 matcher, 13 mål.

2007: Manchester United, 7 matcher, 1 mål.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fotboll