Hanna Glans ställer sig frågande till hur hennes son inte kunde upptäckas.
Hanna Glans ställer sig frågande till hur hennes son inte kunde upptäckas.

12-åringen slumrade till på tåget mellan Halmstad och Malmö. När han vaknade var tåget tomt och låst – och han satt instängd i nästan två timmar. ”Det är obehagligt”, säger mamman Hanna Glans.

Den 12-årige pojken skulle åka tåg från hemstaden Halmstad till bonuspappan i Malmö. En resa som han har gjort flera gånger förut. Men resan på fredagskvällen blev allt annat än normal.

12-åringen hade slumrat till och när han vaknade upp stod tåget stilla – med dörrarna låsta, rapporterar Sydsvenskan.

– När han ringde mig hade han vaknat upp i Helsingborg vid Knutpunkten. Tåget var helt tomt på folk, elen var av och dörrarna var låsta så han kunde inte ta sig ut, säger mamman Hanna Glans till Metro.

LÄS MER: Linda, 31, somnade på tåget – vaknade inlåst på depån

Tåget skulle ha gått hela vägen till Malmö, men problem hade inträffat och tåget tömts på passagerare. Information som inte hade nått 12-åringen. Hanna Glans försökte få tag på någon på Knutpunkten som kunde hjälpa hennes son utan att lyckas. I stället ringde hon polisen.

– De lyckades jaga rätt på några väktare, men de kom för sent. Tåget hade börjat rulla igen. Vi visste inte var han var på väg, säger hon.

Hennes son försökte ta sig framåt i tåget, men det gick inte eftersom det var låst mellan vagnarna. Till slut lyckades polisen få kontakt med lokföraren som kunde stanna tåget i Landskrona-trakten och släppa ut pojken. Resterande del av resan till Malmö fick 12-åringen sitta med lokföraren. Då hade nästan två timmar gått.

– Det är obehagligt. Jag trodde inte att något sånt här skulle vara möjligt. De borde rimligen gå igenom tåget för att se att inte någon är kvar, säger Hanna Glans.

►LÄS MER: Barnens dödslek: Siste man framför tåget vinner

Tåget skulle bara parkeras i Malmö. Det är något som hon har tänkt på i efterhand och känt obehag.

– Hur länge kan man vara fast i en tågvagn utan att någon från Skånetrafikens sida reagerar på det? Hade inte min son kunnat kommunicera via telefon vet vi inte när han hade blivit upptäckt, säger Hanna Glans.

Skånetrafikens presstalesperson Jan-Åke Bergmark känner inte till händelsen men säger att rutinerna måste ha brustit.

– Sådant här ska inte kunna hända, och nu ska vi naturligtvis undersöka var i rutinerna vi har brustit, säger han till Sydsvenskan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset