Zandra Molin, 16, och hennes historia.
Zandra Molin, 16, och hennes historia.

Dagens ungdom läser inte! Eller? 16-åriga Zandra Molins berättelse om kärlek, vänskap och bandet The Foo kan, med sina nästan 1,7 miljoner läsningar, vara motbeviset mot det rutinmässiga gnället.

”Vanessa, en helt vanlig tjej på 16 år tvingas följa med på en sommarturné med sin morbror Daff och hans band The Fooo.”

Så inleds berättelsen ”Du är inte den jag trodde”, som handlar om att vara tonåring, att festa, hänga med vänner och att vara kär. Berättelsen har cirka 80 delar, och är skriven på sajten Wattpad.com av 16-åriga Zandra Molin.

– Den handlar om en tjej som bor i Växjö, och hon festar mycket och sköter sig inte riktigt hemma. Så hon fick ett straff, att hon skulle åka upp till Stockholm och följa med på sommarturné med killarna i The Foo, berättar Zandra.

Det låter inte som ett så värst farligt straff?

– Nä, men hon tyckte inte om killarna alls, så för henne var det ett straff. Hon trodde de var Guds barn, liksom, men så visar det sig att de inte alls var som hon trodde.

Och för dig som trodde kidsen aldrig läser eller skriver nuförtiden innebär Zandras berättelse goda nyheter. Dess samtliga delar har nämligen lästs nästan 1,7 miljoner gånger, och kommenterats över 4 000 gånger.

– Jag har fått jättemycket positiva kommentarer, av folk som berömmer mig för hur jag skriver och så. Det är faktiskt jättemånga som skrivit att jag borde sälja böcker, berättar Zandra.

Bandet The Foo sattes ihop av ett skivbolag i december 2012, och gjorde succé när de agerade förband till Justin Bieber under hans Stockholmsspelning i april 2013. Sedan dess har The Foo fått en närmast manisk fanbase på nätet, och många fans skriver fantasifulla berättelser om sina idoler.

Det var den här sortens historier, publicerade i novellform på bland annat Instagramkonton, som inspirerade Zandra. När hon började skriva var det på hennes eget Instagramkonto, The Fooo Stories.

– Jag tycker verkligen om att skriva, och så läste jag lite som andra skrev på Instagram. Då ville jag också börja, och då provade jag att lägga upp lite, säger hon.

Efter 79 delar är ”Du är inte den jag trodde” färdigskriven, och Zandra har nu börjat med sin nya berättelse – ”Secret Girl”. Hon planerar inte riktigt sina historier på förhand, utan de utvecklas som de gör i skrivandet. Och en ”riktig” bok skulle hon kunna tänka sig ge ut.

– Men jag känner att jag kan göra bättre ifrån mig än jag gjort i ”Du är inte den jag trodde”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset