"Kanske vill någon av mina vänner dela den", tänkte IT-pedagogen Åsa Kronkvist och publicerade sin källkritiksguide offentligt på Facebook. Två dagar senare har den delats 3 000 gånger.

När vi på Viralgranskaren skriver om saker som delats tusentals gånger på Facebook är det sällan positivt. Men alla regler har sina undantag – och vårt undantag heter Åsa Kronkvist och är IT-pedagog i Kristianstad.

​ En guide till källkritik som hon satt ihop har nämligen blivit viral , och fått över 3 000 delningar på bara två dygn. Den går metodiskt igenom stegen som förhindrar att främlingsfientlig propaganda och bluffar får spridning, och är inriktad specifikt till vuxna sociala medier-användare. 

​– Vuxenvärlden har väldigt lätt att ta någon sorts ovanifrånperspektiv på barnen. Vi pratar mycket om hur barn och ungdomar ska lära sig källkritik, men vuxna är inte alltid så bra på det själva, säger Kronkvist, 48. ​

Vad fick dig att göra slag i saken, och sätta dig och göra den här bilden?

– Det var det samlade intrycket som byggts upp under ganska lång tid, att jag ganska ofta sett vänner i mitt flöde dela saker. Jag har tänkt "men kära nån, har den här personen egentligen läst vad som står i länken" eller "har den här personen brytt sig om att ens googla ifall det verkligen stämmer". Väldigt ofta är det ju bara en googling bort att ta reda på hur saker och ting egentligen förhåller sig, säger hon.

Att hennes bild skulle bli en delningssuccé  – ja, till och med tas upp av lokala medier som Kvällsposten – hade hon inte förväntat sig.

– Det är lite chockerande, det hade jag inte väntat mig, säger Kronkvist och skrattar.

Det här är dock inte första gången hon omsätter källkritik i pedagogiskt berättande. För några år sedan tog hon fram barnboken Supersökarna (som finns att läsa på Skolverkets hemsida), för en yngre målgrupp.

– Den var för förskolebarn, en k ort saga som handlar om tjej som sitter vid datorn. Så flyger det ut en figur ur skärmen som hjälper henne tänka efter​ och ta reda på hur saker och ting ligger till ​, berättar Kronkvist.

I dag är det väl närmast Kronkvist själv som flugit ut ur skärmen och hjälpt tusentals svenskar tänka till kring källkritik. Och det är vi på Viralgranskaren evigt tacksamma för.

Här är Åsas Facebookpost:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset