En mjuk röst som talar vänligt. Naglar som krafsar på baksidan av en hårborste. Låter det härligt? Då kanske du är en ”tinglehead”. En ny rörelse som utlovar ”hjärnorgasmer” har vuxit fram – men forskarna är tveksamma till om gåshud på hjärnan är något nytt.

ASMR – autonomous sensory meridian response – går ut på att med speciella hörsel- och synintryck skapa en pirrande vällustkänsla som liknats vid en orgasm för hjärnan. De som går igång på det har till och med fått ett namn: ”tingleheads”.

– Det är som varm sand som rinner över ditt huvud och nerför axlarna. Det är som gåshud på hjärnan, säger ASMR-stjärnan Maria till Washington Post. 

Hon är den okrönta drottningen av ASMR och har med sin Youtubekanal Gentle Whispering uppåt hundra miljoner visningar och nästan 400 000 följare på Youtube. Kändisskapet har även tilldragit sig en del oönskad uppmärksamhet, därav att Maria bara framträder med sitt förnamn. 

I en mängd videor framkallar Maria olika ljud, allt från att bläddra bland tjocka sidor i en bok till att skrapa med naglarna på baksidan av en hårborste i trä. Ibland tar hon sig an olika roller, som en massös eller en viskande bibliotikarie. Allt syftar till att framkalla den pirrande känslan i hjärnan och huden. 

Hon berättar för Washington Post att hon upptäckte ASMR för några år sedan då var deprimerad och gick igenom en skilsmässa. Under sitt sökande efter material som kunde få henne att slappna av hittade hon en länk till en ljudfil som hette ”Whisper”. 

– Så fort jag hörde kvinnans röst blev jag överöst av pirr, säger hon. 

Maria upptäckte att hon kunde framkalla samma känsla hos andra när hon talade i viskande ton och resten är internethistoria. 

Vissa avfärdar fenomenet som bluff, men Maria menar att det handlar om att alla människor inte är mottagliga. Den som tittar på en av hennes videor utan att vara mottaglig tittar bara på någon som viker handdukar i 20 minuter medan den ASMR-känslige kan känna vågor av vällust. Videorna har också jämförts med de 3D-bilder som förut förekom i tidningarna och som bara vissa lyckades se. 

Att ”tingelheads” vittnar om att ljudupplevelserna triggar alla möjliga vällustkänslor i kropp och sinne går inte att förneka. Men vetenskapen har inte omfamnat fenomenet ASMR. 

Andreas Olsson är forskare på Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet. Han har hört talas om ASMR men har inte sett några ventenskapliga bevis för att det fungerar på det nästan magiska sätt som anhängarna hävdar. 

– Om det finns en effekt tror jag att den är att likställa med naturljud och musik som kan vara behagligt och väcka känslor för olika människor, säger han till Metro.

Med andra ord: Du kanske inte behöver kasta bort de gamla cd-skivorna med panflöjt och valsång riktigt än.

LÄS MER:
Homeopati verkningslöst enligt jättestudie
Sju myter om vaccin

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset