Metros Henrik Ek är på plats i San José för Apples produktpresentation.
Metros Henrik Ek är på plats i San José för Apples produktpresentation.

Det är telefonen som ska sätta agendan för smartphone-branschen det kommande decenniet. I alla fall om man får tro Apples vd Tim Cook. Men det är förstås inte alls sant.

Det har alltså gått tio år sedan Iphone lanserades och lade grunden för vad vi förväntar oss av en smart telefon i dag.

Vi kommer förmodligen aldrig se en produkt som är så banbrytande igen.

Och hur mycket Apple än vill att Iphone X ska vara precis det – ban- och normbrytande – så är det faktiskt bara en ny bättre version av en telefon de redan uppfunnit.

Det behöver kanske inte vara mer än så heller? De flesta företag kommer aldrig i närheten av att bli den förnyare som Apple varit. Eller ”är”, det återstår väl att se.

Problemet med att hissa någonting så mycket som Tim Cook hissade Iphone X i går, är att folk lätt kan bli besvikna om förväntningarna inte motsvaras.

Saker och ting blir ju inte normsättande bara för att man säger det – folk måste köpa det också.

Men i rättvisans namn ska sägas att Iphone X är en väldigt attraktiv mobiltelefon.

Den där skärmen är alltså 5,8 tum och därmed större än de 5,5 tum som jättarna Iphone 7 Plus och 8 Plus sportar. Men ändå, i det nya skalet, i en magisk zon där den känns mindre och inte alls som en ”phablet”.

HDR-displayen verkligen poppar och upplösningen är krispig, utan att vara marknadsledande på långa vägar.

Gör den skäl för sin hiskliga prislapp (13 195 kronor)? Man vill förstås ropa ”nej” omedelbart, men det är ärligt talat för tidigt att säga hur prisvärd den är.

LÄS MER: Apple bekräftar – jobbar med självkörande bilar

Levererar den på alla löften från Apple är det den snabbaste telefonen som finns och om face id fungerar (förhoppningsvis bättre än under presentationen där den drabbades av ett klassiskt demospöke) kan det innebära en ny, säkrare och mer stabil biometrisk autentisering av allt från betalningar till diverse inloggningar.

Om kameran är så bra som det sägs och den där nya studioljus-funktionen – som tydligen kan simuleras med mjukvara – ja, då kanske det är den mest kompletta telefonen där ute.

Tim Cook verkar tycka det. Han talar förstås i egen sak, men det kändes faktiskt som något utöver det vanliga jämfört med de flesta andra Apple-presentationer jag varit på. En känsla av att ”det här är stort”, till och med för Apple själva, som ju alltid slänger sig med superlativ.

Vi fick inte tillfälle att stifta närmare bekantskap med telefonen, men återkommer förstås i frågan.

LÄS MER: Iphone är svenskarnas favoritmobil

Jag kan inte låta bli av avlägga en kort rapport från det nya huvudkontoret. Det är ett bygge utöver det vanliga. Maken till grandios arkitektur får man leta efter.

Steve Jobs theatre där presentationen hölls – hyllningen till Apple grundare – ligger på den högsta höjden på området kallat ”Apple Park” och var ett synnerligen smakfullt auditorium.

Så är också Apple park det sista Steve Jobs själv hann börja skissa på innan han gick bort. Hans sista mästerverk, på sätt och vis, och något som faktiskt på riktigt kan sätta agendan för något, betydligt längre än bara det kommande decenniet.

Metros Henrik Ek ”tittar runt” i Apples nya huvudkontor.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om apple iphone