Henrik Lundqvist stod för flera fina räddningar och höll nollan mot Finland i World Cup.
Henrik Lundqvist stod för flera fina räddningar och höll nollan mot Finland i World Cup.

Från sjuk till frisk – och storspel mot Finland.Ändå var Henrik Lundqvist inte helt nöjd.– Jag kände mig lite rostig, sade han efter Tre Kronors 2–0-seger i World Cup.

Resultatet är inte det som avgör om matcherna är bra eller dåliga. Enligt målvakten Henrik Lundqvist handlar det bland annat om hur situationerna ser ut, vilka beslut som tas och hur hela laget agerar i defensiven.

34-åringen var så klart nöjd med segern mot Finland, men han tyckte även att det fanns många detaljer i spelet som kan och behöver bli bättre redan till mötet med Nordamerika U23 på onsdagskvällen.

– Det är många som kollar på resultatet och bestämmer om det var en bra eller dålig match. För mig, och för många andra, sker analysen av spelet på ett speciellt sätt, sade han.

– Det är ett snabbt spel och ibland tog jag dåliga beslut, men nu löste det sig bra ändå.

Tuff start för Lundqvist

Visst ordnade det sig för Lundqvist mot Finland.

Efter en tuff start med några farliga returer jobbade han sig snabbt in i matchen och blev till slut alldeles för svår att överlista.

En del av NY Rangers-målvaktens start handlade om att det var tredje matchen på fyra månader.

En annan del om att han precis har kommit tillbaka efter några dagar med feber.

– Fysisk så kändes det helt okej. Det var mer mentalt, och jag var inte riktigt med i första perioden eller under uppvärmningen, sade han.

– Det kändes som att jag läste spelet bättre i andra och tredje jämfört med första.

Förbundskapten Rikard Grönborg:

– Henrik gjorde en riktigt bra match. Han är en av världens bästa målvakter, det tycker jag att han visade och han gav oss möjligheten att vinna. Han blev bättre ju längre matchen pågick och gjorde några avgörande räddningar för oss, sade han.

– Han är pusselbiten för oss om vi ska gå vidare. Om vi ska lyckas i den här turneringen måste han spela bra.

"En bra utmaning"

Om Sverige ska vara ett av gruppens två främsta lag som avancerar till semifinal i World Cup krävs det minst en poäng mot Nordamerika.

Och det är en match som Henrik Lundqvist gärna vill spela.

– Det är ett lag med stor skicklighet. De rör pucken mer från sida till sida än vad Finland gjorde i den här matchen. De gick mer rakt på mål för att skapa chanser på returer, sade han.

– Det kommer att bli en bra utmaning för mig och laget i morgon.

Så du kommer att spela?

– Jag hoppas det, men nu kanske jag gick händelserna i förväg. Jag måste prata med Rikard först. Men jag har inte spelat så många matcher och i och med att jag inte spelade första så hoppas jag att jag får stå och jobba vidare med mitt spel, sade han.

– Vi är inte med i semifinal än, och det är viktigt poäng som står på spel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset