Herman Vieweg.
Herman Vieweg.

Efter reklamskola, praktik i San Francisco och jobb på en av New Yorks kreddigaste designbyråer är Herman Vieweg, 25, återigen hemma i Sverige. Han vill nu visa att det inte är lika svårt som man kan tro – att korsa Atlanten och fixa sitt drömjobb.

Fyra år efter flytten till USA har Herman Vieweg nyligen återvänt till Sverige. Hemlängtan och nya utmaningar fick honom att för drygt fem månader sedan säga hejdå till jobbet som art director på byrån Mother i New York för ett jobb i Stockholm.

För Metro berättar han att det finns en föreställning om att det är svårt att som svensk lyckas i USA, något han tycker är tråkigt då det kan göra att många inte vågar ta chansen – eller möjligheten.

– Jag tänker att det inte är så himla svårt att komma utomlands och jobba. Det finns en väg att göra det på och jag tror att folk ser det som att det är ett större steg än vad det egentligen är. Sen tar det tid, säger han.

Fråga dig det här – få ditt drömjobb

För Hermans del tog det rejäl fart 2010 då han började på Berghs School of Communication, en reklamskola i Stockholm.

– De är väldigt pushiga på att man ska tävla i reklam och verkligen satsa på den grejen. Så efter ett halvår då jag var klar där flyttade jag till San Francisco och tog en bachelor (kandidatexamen, reds anm) och då började jag tävla mycket, det finns många olika reklamtävlingar.

Han deltog i flera internationella tävlingar. Ett tag vann han väldigt många, bland annat silverpennan i ”The One Show” i New York och haft två finalbidrag i "Future Lions", som är en tävling för studenter på världens största reklamtävling Cannes Lions.

Herman säger att det inte är det lättaste att vinna tävlingar men att det är en väldigt generös väg och ett sätt att synas, få internationella ögon på sig och på så sätt ta sig fram.

– Det är min väg i alla fall, till det här. Det blir nog väldigt svårt om man bara sitter och gör svenska grejer för en svensk publik. Då blir det nog i Sverige som man syns.

Andra sätt att ta sig fram säger han är att kontakta andra svenskar och företag man är intresserad av att arbeta med. Yrkesnätverket Linkedin är enligt honom ett riktigt bra sätt att ta kontakt och få andra uppmärksammade på ens kompetens.

Podcasten som ska inspirera dig i karriären

Till den som drömmer om att snärja drömjobbet i USA, oavsett yrkesval eller karriärinriktning, tipsar Herman om flera sätt att sticka ut i mängden.

– Första steget är väl att nå ut. Vill du ha ett jobb i USA och vet var du vill vara någonstans, hör av dig till dem och sluta inte höra av dig för att du inte får svar första gången. Det handlar om någon slags hunger. Om du verkligen vill komma dit så tror jag att det bara är att fortsätta kämpa, till slut kommer det gå. Så är det med alla jobb, det är människan som vill mest som kommer att komma dit någon gång, det är väl ganska universellt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jobb