Debatten går het mellan demokraten Hillary Clinton och republikanen Donald Trump vid Hofstra University i New York.
Debatten går het mellan demokraten Hillary Clinton och republikanen Donald Trump vid Hofstra University i New York.

Presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump skakade hand under den första heta tv-sända debatten, på Hofstra University i New York, inför presidentvalet den 8 november. Men det dröjde inte länge innan de rök ihop.

Debatten inleddes med ämnet välstånd och hur jobb ska kunna skapas, i ett USA där inkomstklyftorna är enorma.

Hillary Clinton inledde med att tala om innovation och småföretagande. Men också att det är viktigt med rättvisa löner, betald föräldraledighet, och gratis utbildning.

Donald Trump tog ett internationellt perspektiv. Han pratar om att amerikanska jobb stjäls av Kina och Mexiko, att bolagen flyr. Det får inte hända. Han lovar "enorma" skattesänkningar. Han säger att han vill riva upp frihandelsavtalen.

Känsliga ämnen

Återkommande ämnen som kandidaterna kritiserats för kom tidigt upp till ytan.

Trump lovar lite svepande att offentliggöra sina deklarationer när skattemyndigheten gått igenom dem.

– När hon offentliggör sina 33 000 e-postmeddelanden som hon raderat så ska jag visa mina deklarationer, säger Trump med hänvisning till Clinton och den privata e-postserver hon utretts för.

– Jag gjorde ett misstag som använde en privat e-postserver. Jag skulle inte göra om det. Det var ett misstag och jag tar ansvar för det, säger Clinton. Trump kontrar med att hävda att "det var avsiktligt och vanhedrande".

NBC:s ankare Lester Holt som leder debatten tog upp det delikata ämnet om att Trump drivit den så kallade birther-rörelsen, som ifrågasatte huruvida president Barack Obama var född i USA:

– Jag var den som fick honom att ta fram födelseattesten. Jag tycker att jag gjorde ett bra jobb, säger Trump och lägger till att han tycker sig ha skapat mycket goda relationer med USA:s svarta minoritet.

Trump knappar in

Republikanen Trump har de senaste veckorna knappat in på demokraten Clinton och den förra utrikesministern är enbart 2,8 procentenheter före affärsmannen, enligt den sammanvägning av nationella opinionsmätningar som Real Clear Politics gör.

Analytiker uppskattar att så många som 100 miljoner tittare kan komma att se ordduellen, vilket skulle vara i nivå med finalen i den amerikanska fotbollsligan Super Bowl.

Julio Cortez/AP/TT
Demokraten Hillary Clinton under presidentvalsdebatten vid Hofstra University i New York.
Patrick Semansky/AP/TT
Republikanen Donald Trump under presidentvalsdebatten vid Hofstra University i New York.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset