Trött på bikramyoga och fjäderlätt oljemassage? Flyg till Istanbul. Tidningen Res Anton Gustavsson tipsar om stadens kokheta och uråldriga hamam.

Tidningen Res
Specialiserade på förstagångsbadare

Min massör, en jättelik turkisk man som nyss presenterat sig som Devran beordrar mig att ligga ner på den heta marmorn. Här har man specialiserat sig på utländska förstagångsbadare. De små omklädningsbåsen är fräscha, personalen kan mer engelska än genomsnittet och till skillnad från andra turisthamam är behandlingen prisvärd.

Pris: 154 kronor för självbetjäning, 233 kronor för bad, skrubb och kort massage.
Çemberlitas Hamami, Vezirhan Caddesi 8, Sultanahmet. www.cemberlitashamami.com

Tidningen Res
Skrubbtvätt på löpande band

Informationen till besökarna på Süleymaniye hamam är så tydlig och korrekt att det nästan känns märkligt. Skylten utanför dörren är skriven på flera turistspråk och ger glasklara besked om service, tidsåtgång, villkor och priser.

Efter en stunds upphettning av marmorhällen plockas vi in i avgränsade utrymmen intill.

Pris: 309 kronor per person för bad, skrubb och kort massage.
Süleymaniye Hamami, Süleymaniye Mimar Sinan Caddesi 20, Eminönü. www.suleymaniyehamami.com.tr

Tidningen Res
Stenhårda nypor i Kadiköy

Den äldre mannen dyker upp precis när jag har badat klart på Aziziye, ett enkelt men vackert hamam i Kadiköy på Istanbuls asiatiska sida. Skrubben jag fick av en mild gråhårig tellak var utmärkt, värmen inne på marmorn var härligt hög och som bonus fanns där en finsk träbastu. Jag har nu gått upp till mitt omklädningsbås för att eftersvettas och byta om.

Pris: 58 kronor för bad, 117 kronor för bad, skrubb och massage
Aziziye Hamami, Recaizade Sokak 17–19, Kadıköy. www.aziziyehamam.com

Tidningen Res
En bedagad skönhet med äldst anor

Det finns många anrika hamam i Istanbul, men frågan är om inte det i Galatasaray har äldst anor av alla. Det är byggt 1481, och en jättelik ljuskrona som hänger ner i vajrar från kupoltaket ger det här stället en extra nimbus. Det är även inrett med ett slags mörkröd belysning i det varma rummet.

Pris: 196 kronor för självbetjäning, 314 för bad och massage, 372 kronor för full behandling.
Galatasaray Hamami, Turnacıbası Sokak 24, Galatasaray. www.galatasarayhamami.com

Det sociala badhuset drivs av unga killar

Det är söndag kväll och min vistelse i Istanbul är snart slut. Jag har betat av flera av stadens mest anrika hamam och vill prova på något annorlunda.

Det får bli Aga Hamami, som drivs av några unga killar i anslutning till ett vandrar-hem. Det blir en ny, social upplevelse.

Pris: 117 kronor för bad, 137 kronor för bad och skrubb, 137 kronor för bad och massage, 196 kronor för full service.

Aga Hamami, Turnacıbası Sokak 48, Beyoglu. www.agahamami.com

Ingenstans har badkulturen så starkt fäste som i Istanbul. Visserligen har hamam blivit ett sätt att sälja in turistmål i hela Turkiet, och varje turistort med självaktning har någon sorts badhus på sin upplevelsemeny.

Men hur mycket de än kämpar är Istanbul badkulturens centrum.

I metropolen vid Bosporen startade den turkiska badboomen för 500 år sedan, när det osmanska riket satte svårslagna rekord i att bygga ångvarma badhus.

Under 1500-talet uppförde hovarkitekten Sinan ett stort antal badhus, och vid en tidpunkt på 1600-talet fanns över 150  hamam bara i Istanbul. Att för första gången kliva in genom dörren på ett turkiskt hamam känns, även om man vill genomskåda turistbyråernas fraser, en smula heligt.

Det är något särskilt med badpalats byggda på 1400- och 1500-talen, vars inredning med mässingskranar, marmorhällar och kakelplattor ofta har nästan lika gamla anor som själva husen.

När man lägger sig på den vedeldade mittstenen, som kallas göbek tasi, är det lätt att tänka in sig själv i en urgammal tradition av badare.

Här på marmorn har människor slagit sig ner i århundraden, och iklädda likadana pestemalhanddukar har de legat och sett ljusstrimmorna falla in genom kupoltaket.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset