Sergio Alvears sommarjobbar på isbaren i Nordic Sea Hotell. ”Man fryser lite grann men vi är ordentligt påklädda”, säger han.
Sergio Alvears sommarjobbar på isbaren i Nordic Sea Hotell. ”Man fryser lite grann men vi är ordentligt påklädda”, säger han.

Nästan oavsett vädret fryser den ena medan den andra svettas. Metro har letat upp Stockholms kanske varmaste respektive kallaste sommarjobb.

Urban Brådhe

Ariane Curha och Tiago Saldanha klär på sig sina tjocka  ”maskotkostymer” och jobbar en halvtimme i sträck på Grönan. De visar sig inte ”civila” ute på området då barnen skulle kunna se dem. Det är först inne i omklädningsrummet de kan ta av de stora pälshuvudena.

Fem minusgrader och ständigt omringad av is. Så ser Sergio Alvears vardag ut i sommar. Han är bartender på isbaren som ligger inuti Nordic Sea Hotell – ett av Stockholms kanske kallaste sommarjobb.

– Ja, konstrasterna blir ju ganska stora när man går hem från jobbet. Men det är mest kul, säger han.

Personalen i isbaren befinner sig i kylan under mellan tre och fyra timmar per dag. Sedan slussas de ut i värmen.

– Man fryser lite grann men vi är ordentligt påklädda så det är inte så farligt, säger Sergio Alvears.

Vad säger folk när du berättar att du jobbar i fem minusgrader i sommar?

– De skrattar mest och tycker det låter som en rolig grej. Jag sökte det ju just som ett sommarjobb så jag var ordentligt insatt.

Och om Sergio Alvears har ett av Stockholms kallaste sommarjobb har troligen Gröna Lunds maskotar, som består av en gycklargrupp från Brasilien, det varmaste. Dräkterna de jobbar i kan bli upp till 50 grader varma.

– Det blir väldigt hett, man får se till att dricka mycket, säger Tiago Saldanha, som ändå är glad att han jobbar i Sverige och inte i hemlandet Brasilien med tanke på värmen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset