På 300 kvadratmeter stora Voo finns allt ifrån tidningar och böcker till parfym och skandinavisk design.
På 300 kvadratmeter stora Voo finns allt ifrån tidningar och böcker till parfym och skandinavisk design.

Annamaria Olsson är Berlinbo sedan 2008 och skriver regelbundet i RES från den tyska huvudstaden. Här är hennes bästa tips från staden som alla vill åka till just nu.

Restaurang – Visionära samtal på Bötzow Privat

Nej, det är inget utslag av det-var-bättre-förr-dille. Berlin är även i dag fullt av vattenhål som nostalgiskt kommer att romantiseras om några årtionden. Men ibland vill man känna den historiska fläkten här och nu.

Känslan av att vara där människor har lagt ut idéer om politiken, estetiken, kärleken och tiden. Påverkat historien och världen i allsköns olika riktningar. Bötzow Privat är ett sådant ställe.

Här träffades kulturpersonligheter och politiska vänsterradikaler under de stormiga krisåren före Adolf Hitlers övertagande för att diskutera, socialisera, dricka och visionera.

På det klassiska eckkneipet och fransk-tyska bistron träffas numera konstdistriktets alla gallerister och modemänniskor – för att göra detsamma eller sola sig i glansen av sina föregångare.   

Linienstrasse 113
www.boetzow-privat.de

Café – Politikerhäng på Café Einstein Stammhaus

En av storheterna med Tyskland är att det svenska skällsordet ”kulturelit” är totalt oöversättbart till tyska. Att som vuxen (utbildad, medelklass-) människa inte hålla sig à jour med konstvärlden, gå på opera på originalspråk, läsa tegelstensromaner från senaste azerbajdzjanska stjärnskottet och kunna referera till Francis Fukuyama och Louis Althusser i samma mening känns något ovärdigt.

Huruvida detta är elitistiskt konservativt eller fräscht opoppigt i vårt nuvarande politiska klimat kan man fundera på över en apfelstrudel och kaffe på Café Einstein. Ett kaffehus i wienersnitt och tillika stadens ädlaste politikergräddahäng. 

Kurfürstenstrasse 58
www.cafeeinstein.com

Restaurang – Rått och avskalat på Little Otik

Frågan är om det kan bli mer Berlin 2011 än ett bögpar från New York som landar i stan som ”konstnär och ”dj” men i stället börjar arrangera ”supper clubs” – ett semilegalt restaurangkoncept där man bjuder hem okända människor på sexrätters i sina bohemvåningar – för att slutligen ta steget ut och starta ”riktig” restaurang.

Konceptet? Rått och avskalat med enkel meny på ekologiska och närproducerade råvaror. Klientelet? Kreuzbergs bio-eko-maffia, New York-bor, salongs-
bolsjeviker und so weiter.

Graefestrasse 71
www.littleotik.de

Shopping – Stort modemecka på Voo

Berlinskt mode – finns det? Staden är inte känd som något modemecka med sina horder av trasproletärer som vare sig har velat eller haft råd att uppdatera jeansjackan sedan murens fall 1989.

Svaret är dock ja, och numera återfinns det inte bara i Mitte utan även i turkisktäta Kreuzberg.

Voo är en ambitiös 300 kvadratmeter stor butik och introduktion till den boomande berlinska modescenen, med namn som Stine Goya och Don’t Shot the Messegers. Förutom ett gäng roliga Berlinmärken finns här tidningar, böcker, parfymer, utvalda accessoarer och ja, lite skandinavisk design...   

Oranienstrasse 24
www.vooberlin.com

Sevärt – Vårens konstmåste på Neue Nationalgalerie

Ett måste i konstväg vid vårens besök är Moderne Zeiten – Die Sammlung 1900–1945 på Neue Nationalgalerie.

För konstnovisen en bred introduktion i tysk såväl som europeisk konstkanon, för kännaren en chans att se kanoniserade verk i sin något så när ursprungliga kontext. Mycket av den utställda konsten ansågs degenererad av nazisterna och såldes och kastades ur samlingarna för att skingras över världen.

Nu trängs expressionism, dadaism, Bauhaus och nya sakligheten här, i form av verk signerade av storheter som Ernst Ludwig Kirchner, Ferdinand Hodler och George Grosz på väggarna. Utställningen pågår till den 3 oktober 2011.

Potsdamer Strasse 50
www.neue-nationalgalerie.de
 

LÄS HELA CITYGUIDEN PÅ TIDNINGEN RES WEBBSIDA

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset