Britt Ekland, 63, lider av benskörhet. Själv tror hon att ett helt liv av hetsbantning är orsaken till sjukdomen.
Att vara skådespelare innebär att, för att använda sig av Britt Eklands egna ord ”dieta sig igenom livet”. Inför varje ny roll har hon bantat.
– Jag har ätit, gått på diet, ätit, gått på diet. Det är klart att det har påverkat min hälsa.
1995 gick Britt Ekland till läkaren för en rutinkontroll. Läkaren erbjöd henne skelettröntgen.
– Jag trodde såklart att jag skulle få beskedet ”allt är bra”. Men i stället berättade läkaren att jag drabbats av benskörhet.
Sjukdomen innebär att Britt Ekland måste äta mediciner resten av livet. Annars riskerar hon att drabbas av benfrakturer och i värsta fall hamna i rullstol.

TYST SJUKDOM

Läkaren uppmanade henne att ta diagnosen på allvar. Benskörhet brukar kallas för ”den tysta sjukdomen” eftersom de drabbade inte märker några symtom.
Sedan Britt Ekland slog igenom som Bondbrud under 70-talet har hon symboliserat det blonda bombnedslaget i en extremt utseendefixerad bransch. Men nu tycker hon att det är viktigt att berätta att hon har benskörhet.
– Skådespelarbransschen är tuff, och ingen vågar gå ut och säga att de inte är helt friska fysiskt. Man är så rädd att inte få jobb igen. Men jag struntar i det där nu.
Hon tycker att utseendefixeringen både i skådespelarbranschen och i samhället i övrigt blir allt värre.
– Titta på amerikanska kvinnor. Alla ser likadana ut. Det är som om det bara är huvudena som byts ut.
Britt Ekland tycker att hon, trots sjukdomen, aldrig har mått bättre. Benskörheten upptäcktes i tid och hon kan leva ett helt vanligt liv.
Trots att svensk sjukvård inte tycker att det finns belägg för att göra bentätsmätningar på stora delar av befolkningen anser Britt Ekland att det är något som svenska kvinnor ska kräva.
– Det gäller att upptäcka benskörhet i tid.

SVENSK SOMMAR
För att hålla sig i form går Britt Ekland minst en halvtimme varje dag, tränar pilates och ser till att få i sig kalcium.
– Sträck er efter kakburken på översta hyllan, ta trapporna i stället, håll er rörliga, uppmanar hon svenska kvinnor.
Själv laddar hon just nu för en svensk sommar.
– Det är det bästa som finns.
Där-efter ska hon tillbaka till England.
– Jag arbetar fortfarande som skådespelare på teater, förra året var jag på turné hela tiden. Men i Sverige är det ingen som vet vad jag sysslar med längre.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset