Den värsta hettan tycks över, men badvädret fortsätter.
Den värsta hettan tycks över, men badvädret fortsätter.

Dagarna av dallrande hetta tycks över. Prognosen pekar mot lägre temperaturer och häftiga skurar. "Nu blir det lite mer typiskt sommarväder", säger Jon Jörpeland, meteorolog.

Den riktigt pressande hettan tycks över för den här gången. Med moln och skurar på ingång söderifrån väntas nu temperaturen sjunka i större delen av landet. Klass 2-varning för extrema temperaturer gäller nu endast Skåne och väntas tas bort under lördagen liksom de klass 1-varningar som utfästs sydost om Vänern och i södra Skaraborg.

– Det blir lite lägre temperaturen än det varit tidigare i veckan. Men det fortsätter vara varmt, mellan 25 och 30 grader, en bit in i nästa vecka. Så får vi se om det ändrar sig in mot slutet av nästa vecka, säger Jon Jörpeland, meteorolog SMHI.

LÄS MER: Kraftiga vindar hotar branden i Ljusdal – risk för gnistregn och flygbränder

Höga temperaturer

Varmast blir det utmed Östersjölandskapen och utmed Norrlandskusten. Och det är för tidigt att tala om att värmeböljan skulle vara över helt.

– Framförallt utmed Östersjölandskapen kan det ligga på 27 och 28 grader men på många andra håll kan man se att det går mot det svalare. De 30-35 graderna vi har haft tidigare väntas inte. Det blir lite mer typiskt sommarväder, säger han.

Regn och åska

Ett skäl till tappet i vädret är regnskurarna som väntas under helgen. Moln med skurar och även åska, väntas i hela södra Sverige och i sydligaste Norrland, inklusive brandområdena i Hälsingland.

– Det är skurar så det blir väldigt lokalt med stora variationer även inom små områden. Där det regnar kan det bli ganska mycket. Det kan röra sig uppåt 20-30 millimeter regn i de häftigaste skurarna. Men ju närmre kusten desto svagare skurar, säger han.

Den längre prognosen pekar även den mot än lägre temperaturer i slutet av nästa vecka.

– Det handlar om temperaturer mellan 20-25 grader.

LÄS MER: Vätskeersättning slut – här är expertens tips

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder bränder