Östersund jublar efter 1–0-målet mot Helsingborg.
Östersund jublar efter 1–0-målet mot Helsingborg.

Femte raka förlusten – och ökat avstånd till lagen ovanför kvalstrecket.0–2 mot Östersund var allt annat än vad Helsingborg behövde i omstarten efter landslagsuppehållet.

Helsingborg är i akut behov av att få igång målskyttet om den här hösten ska bli positiv för den anrika föreningen. För tredje matchen i rad blev laget mållösa och nu saknas trepoängare i sju senaste matcherna.

– Gör vi inga mål vinner vi inga matcher, konstaterar tränaren Henrik Larsson.

Han skulle behöva sprida lite av sitt eget gamla målsinne, men just nu funkar inte mycket i HIF. Tränaren testade danske nyförvärvet Jesper Lange intill Jordan Larsson för att kämpa ner det spelskickliga Östersund. Men målen uteblev och båda anfallarna blev utbytta med 30 minuter kvar att spela. 

– Vi skapar inte jättemycket. Jag kan inte minnas någon riktig målchans så här tätt efter matchen, säger Larsson.

Jagar Sundsvall

Men den danska dynamiten uteblev. Med de mållösa minuterna växer också krisen i Skåneklubben. Det syntes i spelarnas gestikulerande på plan och upprepade närkamper med fula efterslängar och diskussioner. 

Något konkret plan för att vända situationen har inte Larsson.

– Det är på träningarna i veckan vi ska förbereda oss för kommande matcher. Vi får titta vidare hur vi ska såra motståndarna mer framöver, säger Larsson.

Enda ljuspunkten för Helsingborg var resultaten på tavlan över omgångens andra matcher där Jönköping och framför allt Gif Sundsvall förlorade, vilket gör att avståndet upp till den åtråvärda platsen ovanför kvalstrecket bara är fyra poäng. Däremot vann Djurgården som tidigare bara var tre poäng före. 

Edwards bakom segern

Östersund har också haft svårt med målskyttet under sin debutsäsong, något som vände när Curtis Edwards kom in i laget i augusti. Engelsmannen kom från division 3-klubben Ytterhogdal i Jämtland och har överraskat många från sin mittfältsposition. Mot Helsingborg inledde han med ett välplacerat skott intill stolpen till 1–0 innan han startade anfallet som Alex Dyer avslutade fram till 2–0 redan efter 20 minuter. 

– Det var en fantastisk laginsats. Vi möter ett aggressivt Helsingborg men lyckas väldigt bra, säger Östersundstränaren Graham Potter.

Nykomlingen Östersund är efter den formstarka månaden bakom sig nu sexa i allsvenskan efter tolv av 15 poäng på senaste fem matcherna. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset