Planen stormas och Jordan Larsson, i mitten, får tröjan avsliten efter kvalmatchen på Olympia.
Planen stormas och Jordan Larsson, i mitten, får tröjan avsliten efter kvalmatchen på Olympia.

Helsingborgs IF stänger av fem personer i två år efter publikskandalen i det allsvenska kvalet, då Jordan Larsson attackerades av huliganer på Olympia.De riskerar dessutom upp till tre års avstängning från svenska fotbollsarenor.Det kan också bli aktuellt med fler avstängningar.

"Det är i runda slängar 20 personer vi hoppas nå", säger Helsingborgs ordförande Sten-Åke Tjärnlund till klubbens webbplats.

"Deras agerande är så allvarligt och skadligt för vår förening att styrelsen kommer att stänga av dem på 2 år vilket är maxlängden för arrangörsavstängningar. Vi vill betona att dessa individer inte är supportrar till Helsingborgs IF".

De avstängda är tidigare identifierade av klubben.

Efter söndagens match mellan Helsingborg och Halmstad, som Helsingborg förlorade och därmed ramlar ur allsvenskan, tog sig ett antal maskerade personer ner på planen och attackerade bland annat HIF:s Jordan Larsson samt ledare och personal från hemmaklubben. Även utanför arenan blev det bråkigt efter matchen.

Polisen har upprättat anmälningar om våldsamt upplopp och brott mot ordningslagen.

De fem huliganerna får med all säkerhet även tillträdesförbud till samtliga svenska fotbollsarenor.

– Hur långa tillträdesförbud det blir frågan om beror på vilka brott var och en av dem begått. Det kan handla om alltifrån våldsamt upplopp till olaga hot, säger Sven Holgersson, polisområdeschef i Helsingborg. till HD.

Polisen och HIF ska också se över rutiner, bemanning och annan planering inför kommande säsong.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset