Sveriges Oscar Hiljemark får en hård boll i skallen från Wesley Sneijder i tisdagens VM-kvalmatch mellan Sverige och Nederländerna på Friends Arena.
Sveriges Oscar Hiljemark får en hård boll i skallen från Wesley Sneijder i tisdagens VM-kvalmatch mellan Sverige och Nederländerna på Friends Arena.

Ett till stora delar nytt svenskt landslag – inte minst på mittfältet.Det klarade testet.– Jag tycker att vi löser det väldigt bra, säger Oscar Hiljemark.

Tillsammans med Marcus Rohdén, Alexander Fransson och Emil Forsberg bildade Hiljemark ett ovanligt orutinerat blågult mittfält.

De fick slita hårt mot Nederländerna.

– Antalet löpmeter som vi får lägga ner för varandra i dag är väldigt stort. Vi möter tre centrala mittfältare som är väldigt bra och dessutom kommer Sneijder in väldigt mycket centralt, säger Hiljemark.

– Det blev väldigt mycket defensivt i dag eftersom de har så stort bollinnehav.

Hög nederländsk nivå

Den 24-årige Palermo-spelaren, som lär ha stärkt sina aktier inför fortsättningen av VM-kvalet, tyckte att den svenska insatsen var bra med tanke på förberedelserna.

– Vi får ihop det inställningsmässigt och jobbar bra tillsammans i defensiven, efter bara en vecka tillsammans. Och vi möter ett riktigt bra fotbollslag, kolla deras individuella skicklighet och de klubbar de spelar i – det är riktigt hög nivå.

Oscar Hiljemark var trots allt med i sommarens EM-trupp, dock utan att få speltid. Alexander Fransson, kollegan på centralt mittfält, är betydligt mer färsk då han för första gången var uttagen i det "riktiga" landslaget.

– Det var mäktigt att gå ut på Friends inför svenska supportrar. Det har man drömt om sedan man var liten, säger Basel-mittfältaren.

Luxemburg nästa

Om 22-åringen – som tidigare hade förbundskapten Janne Andersson som tränare i IFK Norrköping – var nöjd med sin insats?

– Ja, det tycker jag ändå att jag får vara. Klart att jag kanske skulle ha vela ha lite mer boll, men som helhet var det godkänt.

Närmast väntar Luxemburg och Bulgarien i oktober, på papperet betydligt enklare uppgifter.

– Då gäller det att vi kan få ihop ett mer kreativt och kollektivt anfallsspel, hålla mer i bollen och skapa mer chanser. Men det tror jag definitivt att det finns kvalitet för att göra, säger Oscar Hiljemark.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset