Hillary Clinton tillsammans med maken Bill och dottern Chelsea.
Hillary Clinton tillsammans med maken Bill och dottern Chelsea.

Hillary Clinton vann det första Demokratiska primärvalet i delstaten Iowa i vad som var ett oväntat jämt lopp mellan den tidigare utrikesministern och den populära socialdemokraten Bernie Sanders. I det republikanska racet besegrade Texassenatorn Ted Cruz affärsmannen Donald Trump.

Med 1680 av 1681 vallokaler räknade var det vid tiotiden svensk tid till slut klart att det var Hillary Clinton, USA:s tidigare utrikesminister, som vunnit det första demokratiska valmötet i delstaten Iowa. Det rapporterar bland annat Wall street journal.

Resultatet var oväntat jämt, och Clinton mötte stort motstånd från Vermontsenatorn och socialdemokraten Bernie Sanders vars opinionssiffror växt stadigt de senaste månaderna. Slutresultat ser i skrivande stund ut att vara 49,9 procent till Clinton och 49,5 procent till Sanders. 22 av de delegater som senare väljer den slutgiltiga kandidaten under konventet i juli gick till Clinton och 21 till Sanders.

► LÄS MER:  Så kan Hillary Clinton bli nästa president


Det var inte en särskilt stor vinst, och genom det nära loppet i Iowa har Bernie Sanders visat sig vara en riktig motståndare, särskilt då han för tillfället i opinionssiffrorna leder över Clinton i New Hampshire som håller primärval dem 8 mars.

På den republikanska sidan var det sedan tidigare klart att Ted Cruz gått hem med segern i Iowa. Med 27,7 procent av rösterna står det klart att Texassenatorn tagit hem vinsten – mer än tre procentenheter före tvåan Donald Trump.

– I natt ser vi en vinst för modiga konservativa över hela Iowa och för modiga konservativa över hela nationen, sa Cruz i sitt vinnartal.

Donald Trump, som tidigare såg ut att ta hem vinsten i Iowa, tog förlusten med oväntat ödmjukhet.

– Vi kom på andra plats och jag vill berätta något, jag är hedrad. Jag vill gratulera Ted, sa han enligt Politico.

 LÄS MER: 7 saker som Donald Trump har sagt – påstod att mexikaner är våldtäktsmän

Ted Cruz vinst betyder dock inte att det blir han som garanteras rollen som republikanernas presidentkandidat. Både Mike Huckabee och Rick Santorum, som vann valet i Iowa 2008 respektive 2012, kom sedermera att förlora det republikanska primärvalet. Och redan den 8 februari hålls primärvalet i New Hampshire där Trump ser ut att vinna stort.

En stor skräll stod Floridasenatorn Marco Rubio, som många ser som det republikanska etablissemangets sista hopp, för. Med 23,1 procent av rösterna hamnade han bara kort efter Donald Trump.

Primärvalet innebar också att Republikanernas Mike Huckabee, tidigare Arkansasguvernör, och Demokraternas Martin O'Malley, tidigare Marylandguvernör, avslutar sina kampanjer efter låga resultat.

► LÄS MER: Det här behöver du veta om valet i USA

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik