Bröst är en laddad kroppsdel. Och för att göra upp med skeva kroppsideal ställer fotografen Hilma Lundwall ut bilder på helt vanliga tuttar. ”Det har bara funnits en typ av bröst som florerat i media”, säger hon till Metro.

Hilma Lundwall

Fotografen Hilma Lundwall ställer ut helt vanliga bröst för att göra upp med kroppsideal. (OBS! Montage, bilderna får inte visas i sin helhet på Facebook)

Hilma Lundwall vill med sin fotoutställning ersätta bilden av hur ett par kvinnobröst ska se ut.

– Om du tittar på ett tidningsomslag och tycker att någon är jättesnygg och vill försöka efterleva det. Men personen på bilden ser inte ut så i verkligheten, det är en artificiell tolkning och det är det vi ska leva efter. Det är rätt absurt, säger Hilma Lundwall till Metro. 

► LÄS MER: De visar brösten och samhällets dubbelmoral 

Hon berättar att hon länge känt att de rådande kroppsidealen har skavt och att hon tampats med flera komplex kring den egna kroppen.

– Jag har alltid velat jobba med det och göra något åt det. Förra sommaren började jag fundera på att fota bröst, som är en extra utsatt kroppsdel, den är så laddad för många. De ska vara tilltalande och tilldragande. Det har bara funnits en typ av bröst som florerat i media, säger hon. 

Projektet har landat i ett 20-tal bilder på olika kvinnobröst som nu ställs ut på Kulturhuset i Stockholm. Modellerna till bilderna hittade hon genom efterlysningar på sina konton på Facebook och instagram.

► LÄS MER: De visar brösten mot cancer i "klämkalender"

Hon har i dem även postat inlägg om utställningen och har redan fått reaktioner på projektet, hon poängterar att en liten andel har varit sexistiska. Men merparten har varit positiva: 
– Den största bekräftelsen har jag redan fått av många som sagt att projektet har fått dem att må bättre, säger Hilma Lundwall. 

Utställningen Tuttar går att se på Kulturhuset Lava i Stockholm fram till 1 november. Mellan mars och april nästa år hänger bilderna på Stadsbiblioteket i Göteborg. 

Privat

Hilma Lundwall

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset