Häromdagen sprang jag på Thåström, som jag först lärde känna när vi spelade in en remake av Vad Ska Du Bli och VSDB2. Jag kom att tänka på punken, på budskapet och DIY-attityden. På de brinnande känslorna, skapade av etablissemangets kvävande tjocka filt och samhällets orättvisor. Jag var såklart inte med när det begav sig för Thåström med Ebba Grön och Imperiet, jag var inte ens född då, men på något sätt så känner jag ett släktskap. Jag har hört det yttras många gånger, att hiphop är den nya punken, att vi tog vid där punken stagnerade. Sida vid sida, kan det tyckas vara en underlig jämförelse och jag kan förstå att man vid första anblicken tycker att detta låter konstigt.

►LÄS MER: Lyssna på Adam Tenstas låtlista

Det är inte förrän man gräver ner sig i låttexter och attityder som man kan börja se likheterna. Ebba Gröns låtskatt berättar många historier, bl.a om en ung frustration i Stockholms förorter, om utanförskap och om föraktet mot myndigheter. Spola fram klockan 30 år och vi hör liknande historier berättas av en ny generation, en generation som plågas av ett annat förtryck men som har samma avsaknad av förtroende för politiker och myndigheter som Ebba Grön hade för tre decennier sedan. Personer som har kommit att förlita sig på hiphop för att överhuvudtaget ha en chans att få berätta sin historia ur sin synvinkel.

Så många gånger som våra historier har försvunnit i bruset, trots att vi upplevt frustrationen och förtrycket, trots att det skrivs spaltmeter om utanförskapets symptom dagligen, trots att varenda jävel verkar ha en åsikt om det. Onekligen verkar det som att våra historier blir värda något först när man sätter en prislapp på dom. När man kan generera miljontals streams, eller när man säljer slut turnéer på dom. Faktumet att det ska krävas att vi paketerar våra historier i en 3-minuters låt för att folk överhuvudtaget ska lyssna, får mig att förakta etablissemanget. Kanske var det denna eld Thåström kände under tiden med Ebba Grön? För mig blir det allt mer tydligt att hiphop och punk är samma.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset