Begreppet ”hipster” har blivit mainstream och används i reklam för bilar och försäkringar. Nu kommer nästa begrepp att hålla ögonen på – yuccien.

David Infante, skribent för nättidningen Mashable, tycker att begreppet ”hipster” inte längre har någon relevans. Nu vill han införa ett nytt begrepp för att beskriva den ”kreativa klass” där han räknar in sig själv. 

”Yuccie” står för ”Young Urban Creatives”, alltså unga personer i storstadsmiljö med kreativa sysselsättningar. 

”I ett nötskal är det en bit av generation Y som fötts in i medelklassens komfort, indoktrinerade av utbildning och och infekterade av att vi inte bara förtjänar att följa våra drömmar, vi ska också profitera på dem”, skriver han i sin programförklaring på Mashable. 

Yuccies tar inte vilket skräpjobb som helst men väljer ett kreativt yrke framför ett tråkigt kontorsjobb som inte ger någon kreativ stimulans. Ofta har yuccien lämnat ett tråkigt jobb för att följa sin dröm. 

► LÄS MER: Hipstern dödförklaras av forskare

”Jag känner en före detta finansbolagsanställd som driver en musikfestival, en person med ekonomiexamen som startade en supernischad nätbutik för herrkläder och en före detta advokat som äger ett mikrobryggeri”, skriver David Infante. 

Yuccien är också i teorin emot gentrifiering, att gamla charmiga arbetarområden fylls med andra yuccies, men gillar samtidigt att kunna köpa en hantverksmässigt framställda munkar i kvarteret där hen bor. 

► LÄS MER: Matematisk formel förklarar varför hipsters ser likadana ut

För tio år sedan fanns det hipsters, som Infante beskriver som motorcykelmekaniker med rika föräldrar eller skäggiga män som gör möbler av återvunnet trä, men nu är hela begreppet så vedertaget att det används av stora företag i marknadsföring. 

”När alla motsätter sig mainstream gör ingen det”, menar Infante. 

Hipsters och yuccies, menar han, är inte samma sak. Som självutmämnd yuccie har han vid 26 års ålder inga tatueringar, tandvårdsförsäkring och inget vax alls i mustaschen. Däremot har han valt en kreativ bana framför en mer lukrativ och säker väg, men tycker inte att det är fult att tjäna pengar på det.

”Hipsters hade kanske själva avfärdat mig som en yuppie […] men det det fångar inte den känsla av kreativt berättigande som definierar yuccien”. 

► LÄS MER: Bandet som är mest hipster i Sverige

Precis som med hipstern så hatar yuccien att bli kallad just yuccie och delas in i fack, menar Infante, och det är ingen slump att ordet har likheter med engelskans ”yucky” – ”äckligt” på svenska. Yuccien behöver känna och höra att det den gör gör en skillnad i världen.

”Att vara en yuccie är synonymt med den självcentrerade cynism som bara finns när du haft det lätt i livet […] Jag skäms inte för det och det borde inte heller du göra om du känner igen dig. Men jag är inte stolt över det heller. Som jag sa – det är lite ’yucky’ ”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Nöje