Att kvinnor i dag bär jeans och byxor är ungefär lika förvånande som att för en man att bära kostym. Men faktum är att det inte var förrän på 1970-talet som kvinnliga byxor tappade sin kontroversiella stämpel.

Våren 2014 tar vi steget längre och låter killar och tjejer dela garderob med utgång från androgyna, basiga plagg med skräddade klassiker och krispiga skjortor. Dessa plagg funkar nämligen precis lika bra för båda könen och få saker är snyggare på tjejer än en maskulin kostym med sylvassa stiletter. Vem kan glömma Helmut Newton ikoniska foto på en kvinnlig modell iklädd Yves Saint Laurents smokingkostym? Det faktum att denna look varit modern i över 40 år befäster att den androgyna stilen är så mycket mer än en kortlivad trend. 

Herrar å andra sidan har varit lite blygare i lånandet av den kvinnliga garderoben. Några få riktigt modiga killar (däribland Kanye West) har anammat kjolen – eller rättare sagt kilten, som plagg. Buren över byxor ser den inte det minsta kvinnlig ut utan för snarare tankarna till krigarmunderingar. Buren över byxor blir dessutom den dramatiska effekten mindre och för de som vågar ligga i framkant är den ett klockrent statement-plagg. Och vilka vågar inte vara progressiva om inte den intellektuella ungdomen?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset