Historien om bråket i Karlstad är mer komplicerad än det verkar Sverigedemokraternas valmöten har väckt starka protester. Här i Göteborg.
Historien om bråket i Karlstad är mer komplicerad än det verkar Sverigedemokraternas valmöten har väckt starka protester. Här i Göteborg.

En kvinna blev helt oprovocerat attackerad av en motdemonstrant. Så framställs ett misshandelsfall under Sverigedemokraternas möte i Karlstad på högerextrema sajter och SD-knutna nyhetssidor. Men det finns en annan berättelse om händelsen. – Jag känner mig oerhört kränkt av det som sprids, säger den utpekade angriparen.

När kvinnan skulle lyssna på SD-ledaren Jimmie Åkessons tal försökte en motdemonstrant starta bråk. Både kvinnan och hennes son blev förolämpade av den upprörda SD-kritikern. Sedan slog hon helt oprovocerat kvinnan i ansiktet. 
 
Så beskrivs en händelse under Sverigedemokraternas valmöte på Stora torget i centrala Karlstad på onsdagskvällen.
En av texterna om incidenten har delats över 30 000 gånger på Facebook.
 
Den 18-åriga kvinnan som utpekas som angripare har hängts ut med namn och personuppgifter på olika nätforum. Hon har fått ta emot flera grova hot och kränkningar. 
”Det avskummet som gjorde det är värt mindre än en söndertrampad kackerlacka,” skriver en man på Facebook.

►LÄS MER: Posten backar om SD-utskick
 
Den kvinna som uppger att hon blivit attackerad har anmält det inträffade till polisen. 
 
Men historien är inte så enkel som det verkar. Den anklagade 18-åringen har en helt annan bild av vad som hände där på torget. 

– Jag känner mig oerhört kränkt av det som sprids. Innan förstod jag inte vad som kunde hända på nätet, men nu vet jag, säger hon.

– Först hade jag inte tänkt prata om det här offentligt, men nu vill jag få ut min version.  
 
18-åringen, som går på gymnasiet, hade pluggat i en lokal helt nära torget på onsdagseftermiddagen. Några vänner till henne hade hört om SD:s möte, och tillsammans gick de för att lyssna på Jimmie Åkesson. I folkmassan hamnade hon nära kvinnan som senare ska komma att anmäla henne för misshandel. 

– Hon vände sig om och tittade på mig och skrek ”åk tillbaka hem”. Då ropade vi ”inga rasister på våra gator” tillbaka, säger hon.
 
Kvinnan som gjorde anmälan bekräftar att ordväxlingen förekommit, men menar att det hade ett annat sammanhang.
 
– Jag såg inte henne [18-åringen] först då jag ropade åt hennes gäng att vara tysta, sluta störa, annars kan de åka hem. Hon pressade sig fram och var väldigt hetsig. Hon ville slåss.

►LÄS MER: Tillbakaskickade valblanketter ruinerar inte SD
 
Sedan pratade kvinnan med några poliser i närheten.
 
– Polisen kom och frågade mig om jag ville tala med henne eller anmäla. Jag valde det sista. Framför allt för att jag vill stå upp för mitt barn, yttrandefrihet och ordning, berättar kvinnan för Metro.
– Hon såg inte heller så villig ut att vilja "prata". Hon pekades ut av min son och när jag såg henne så viftade hon med armarna som "kom då, kom o slåss!".
 
18-åringen har dock en annan minnesbild av vad som då inträffade.

– Efter det kommer hon fram till mig med sin son framför sig och ger mig en smäll med öppen handflata över höger öra. Jag tappade mitt örhänge, och jag fick en rodnad på höger kind, säger hon. 

18-åringen gick till motangrepp. 
 
– Jag puttade till henne på axeln. Det var en snabb reaktion, mitt adrenalin höjdes. Dessutom tänkte jag inte ta emot stryk från en Sverigedemokrat, säger hon.
 
Polisen som var inblandade reagerade inte, men när de hade tagit upp kvinnans anmälan ville de ha uppgifter av 18-åringen. 
 
– Då bestämde jag mig för att också göra en anmälan. 
 
För Metro bekräftar polisen i Karlstad att två anmälningar kommit in. 
 
– Det finns lika många ögonvittnen på båda sidor, som ska ha sett vad som har hänt. Båda anmälarna säger att det var de som blev attackerade, säger Tore Persson, som leder utredningsarbetet. 
 
Vad har du för känsla kring det inträffade?
– Jag kan inte ha någon känsla förrän vi har påbörjat utredningen. Vi får inte tycka till.

Det har förekommit uppgifter om att händelsen videofilmades, men det tillbakavisar Tore Persson. 
 
– En av anmälarna sa att ett vittne hade spelat in händelsen på film, men när jag pratade med vittnet visade det sig inte stämma.
 
18-åringen tror att kvinnan försökte provocera fram en attack. 
– Hon såg väl att jag har invandrarbakgrund och försökte få mig att göra mig skyldig till något brott, säger hon.
 
Kvinnan hävdar å sin sida bestämt att det var 18-åringen som självmant gick till attack mot henne och hennes son.
 
–Jag såg inte ens henne först. Hon sökte konflikt. Hon skulle "kniva" mitt ansikte, då valde jag att vända ryggen och ställa mig på min plats igen. Det är hon som kommer efter mig, säger kvinnan.
 
Polisen samlar nu in vtinnesmål för att ureda händelsen.
 
– Nu vet jag inte vad som kommer hända. Det blir väl ord mot ord i rätten, säger 18-åringen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset