Sverigedemokraternas Björn Söder ser ut att bli Sveriges andre vice talman. Det jämför vetenskapsjournalisten Henrik Arnstad med när Hermann Göring blev talman i den tyska riksdagen 1933.

Sverigedemokraterna i september 2014 och tyska nazistpartiet i mars 1933. Den jämförelsen gör Henrik Arnstad, vetenskapsjournalist med inriktning på historia och författare, på Twitter, när SD:s partisekreterare Björn Söder ser ut att väljas till andra vice talman för Sveriges riksdag.

– Jag vill peka på parallellen. 1932-33 ansåg man att fascismen var något man kunde hantera inom det demokratiska systemet. Det var kännetecknade för hur traditionella partier mötte både Mussolini redan på 20-talet och Adolf Hitler i början på 30-talet, säger han till Metro.

– Jag vill peka på faran med att se partierna som sådana. I den här fasen så bekänner de sig till det parlamentariska systemet men man behöver bara titta på Ungern av i dag, för att se att det inte stämmer. När de väl får sin makt, så är demokratin ett minne.

Men SD själva avfärdar jämförelser med nazism och fascism?

– Det är en uttalad idé att man måste överge ideologins namn. 1968 beslutar franska fascister att de inte kan använda ordet fascism om sin ideologi. Men de analyser som görs fortlöpande pekar bara på att samma ideologi har bytt namn. Det finns en komplex situation i Europa där det finns en våg av radikal högerpopulism, med partier som Dansk Folkeparti och norska Fremskrittspartiet, som alltså inte är fascistiska partier. Men de verkar jämsides fascistiska partier, som Sverigedemokraterna. Det kallas neofascism, en fascism som avsagt sig ordet fascism. Men vad både statsvetare och historiker pekar på är att politiken är densamma. Det handlar om att exkludera vissa medborgare från den egna nationen. Det spelar ingen roll att Zlatan är infödd svensk medborgare. Jimmie Åkesson kallar honom ändå för en legoknekt i det svenska fotbollslandslaget. 

Tycker du att det går en rak linje från nazisterna i mars 1933 till Sverigedemokraterna i dag?

– Ja, jag hävdar att man måste historisera dagens politik. Där har historiker en viktig roll i det offentliga samtalet. Både Adolf Hitler och SD delar samma övergripande ideologi, den generiska fascismen. Politiskt är de naturligtvis extremt olika. Precis som Josef Stalin och Olof Palme båda kallar sig för socialister, men var extremt olika politiskt. Att gå omkring i bruna skjortor och armbindlar är ingen idé för Sverigedemokrater, förutom när de är hemma och städar och tror att ingen ser dem. Då kan de sätta på sig armbindeln och vara relativt öppna med sin ideologiska värdering, men när de verkar offentligt tar de av sig armbindeln och går in i riksdagen istället. Tittar man på den här personen, Björn Söder, vad han uttalat sig om, vilket Twitter nu flödar över av, citat och uttalanden som han gjort, så ser man att det är ingen representant för en demokratisk ideologi som blivit vald till talman i svensk riksdag i dag.

​​Till Metro svarar Sverigedemokraternas informationssekreterare Henrik Gustafsson på sms att Henrik Arnstad inte är seriös och att han uttrycker sig ”smaklöst”.

– Det är påståenden som saknar verklighetsförankring, skriver han.

Förtydligande: Henrik Arnstad är vetenskapsjournalist med inriktning på historia. Han har publicerat flera verk med inriktning på  historia men har inte avlagt någon kandidatexamen inom ämnet.   

►LÄS MER: Björn Söder nomineras till andra vice talman

►LÄS MER: V kan inte stoppa SD:s talman

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2014