Slavägande presidenten Andrew Jackson får lämna framsidan av 20-dollarssedeln, som tas över av  före detta slaven Harriet Tubman.
Slavägande presidenten Andrew Jackson får lämna framsidan av 20-dollarssedeln, som tas över av  före detta slaven Harriet Tubman.

USA:s sedlar ska moderniseras. Under onsdagen presenterades de kommande sedlarna – alla med kvinnor representerade på dem. Den nya 20-dollarsedeln, där den slavägande presidenten Andrew Jackson ersätts med den före detta slaven Harriet Tubman.

TT

Redan förra sommaren kämpade kvinnorättsaktivister för att Harriet Tubman ska få 20-dollarssedelns framsida.

I flera månader har det debatterats hur kvinnor ska porträtteras på de moderniserade amerikanska dollarsedlarna. Framförallt har det varit 10-dollarsedeln som varit tänkt ha en kvinnas porträtt. Men på onsdagen meddelande finansdepartementet att man planerar att sätta kvinnliga porträtt på både 10-20-och 5-dollarsedlarna. 

Harriet Tubman var en Afroamerikanks suffragist som föddes som slav på 1820-talet. Hon blev en förkämpe för slavarnas kamp för frihet som räddade hundratals slavar genom en underjordisk järnväg. 1913 dog hon som en fri kvinna. 

Nu visas hon på en kommande version av 20-dollarseden, medan den tidigare presidenten Andrew Jackson, som ägde slavar, istället knuffas till sedelns baksida. Tubman blir den första svarta kvinnan någonsin som porträtteras på en dollarsedels framsida.

►LÄS MER:  Därför är kvinnorna mindre värda än männen på de nya sedlarna

10-dollarsedelns baksida berikas med porträtt på suffragister som kämpas för kvinnlig rösträtt, däribland Lucretia Mott,  Sojourner Truth , Susan B. Anthony, Elizabeth Cady Stanton, och Alice Paul.

På 5-dollarsedeln kommer president Abraham Lincoln få vara kvar på framsidan. Men på baksidan tar Lincoln Memorial plats tillsammans med porträtt av personer som är inblandade i historiska händelser som ägde rum där. Marian Anderson och Eleanor Roosevelt, den afroamerikanska operasångaren och den tidigare första damen höll en konsert 1939 i ett försök att flytta medborgarrättsrörelsen framåt. Även Martin Luther King Jr porträtteras då Lincoln Memorial var platsen för hans berömda "I Have a Dream" -tal 1963.

De uppdaterade sedlarna kommer även att bli de första i USA:s historia som har valörerna skrivna i punktskrift, för att inkludera blinda.

Men tidigare presidentkandidaten Ben Carson är däremot inte positiv till planen att sätta Harriet Tubmans ansikte på 20-dollarsedeln utan föreslår att hon istället kan få plats på den 2-dollarsedel han föreslagit ska införskaffas. Han säger att han inte har något emot Tubman, men vill att Jacksson ska få vara kvar där han är. 

När 5- och 20-dollarsedlarna går i tryck är inte klart än. Men enligt CNN kan det ta mer än ett decenium. 

►LÄS MER:  85-åring klippte sönder 10 miljoner – för att hämnas på arvingarna

Bilder i collage: Alamy

10-dollarsedelns baksida berikas med porträtt på suffragister som kämpas för kvinlig rösträtt, däribland Lucretia Mott,  Sojourner Truth , Susan B. Anthony, Elizabeth Cady Stanton, och Alice Paul.

På  baksidan av 5-dollarsedeln kommer Lincoln Memorial ta plats tillsammans med porträtt av personer som är inblandade i historiska händelser som ägde rum där. Här uppträder  den afroamerikanska operasångaren  Marian Anderson 1939 i ett försök att flytta medborgarrättsrörelsen framåt. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset