Resebyråerna Ving och Spies erbjuder nu sina Greklandsresenärer att ta med extra packning till flyktingarna som kommer till landet. Det extra bagaget är gratis och ger turisterna möjlighet att hjälpa människor i nöd.

Alamy/Ving

Vings personal tar emot donerad packning vid flygplatsen på Kos.

Svenska och danska turister som planerar att ligga och gassa i solen på de grekiska öarna Kos och Lesbos den närmsta tiden kan passa på att förena nytta med nöje.

LÄS MER: Chefen bjuder sina anställda på semester – åker de inte blir de utan lön

Resebyråerna Ving och Spies erbjuder nu de resenärer som vill att kostnadsfritt ta med förnödenheter till alla de syriska och afghanska båtflyktingar som dagligen kommer till öarna efter den långa färden över Medelhavet. 

– Socialt ansvar ligger oss varmt om hjärtat och vi vill även låta våra kunder göra en insats om de önskar det, säger Anna Hagberg, informatör vid Ving, som införde erbjudandet om extra bagage i mitten av juni. 

Båtflyktingarna som kommer till bland annat Grekland är i stort behov av framförallt kläder och skor. De turister som vill kan kostnadsfritt ta med extra bagage på upp till 20 kilo, som sedan skänks till flyktingarna.

Packningen tas om hand när den anländer till öarna – turisterna behöver alltså inte göra något själva för att hjälpen ska nå fram. 

– Nej, lokala volontärer och vår personal på plats tar hand om bagaget och ser till att det kommer till dem som behöver det, säger Anna Hagberg. 

LÄS MER: Kraftigt ökad flykt över Medelhavet

Under helgen skänkte omkring 20 danska turister tillsammans cirka 100 kilo förnödenheter till flyktingarna, skriver danska tidningen BT. I Sverige har intresset hittills varit något mindre. 

– Än så länge är det ett fåtal kunder som har utnyttjat möjligheten. Men vi får se hur det blir framöver, säsongen fortsätter till september så det kan tänkas att fler nappar, säger Anna Hagberg. 

Den som är intresserad av att skänka packning kan läsa mer på Vings Facebooksida.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset