När australiske filmaren Philippe Moras film ”Swastika” visades på filmfestivalen i Cannes 1973 väckte den ett ramaskri utan dess like. Biopubliken blev så upprörd av vissa kastade delar av salongens fåtöljer på duken och filmen totalförbjöds omgående i flera länder, bland annat Tyskland.

Filmen är en dokumentär och innehåller en stor mängd privata bilder på naziledaren Adolf Hitler, till exempel får publiken se Hitler kela med en av sina hundar och le vänligt mot barn och vänner. Och det är just karaktären på bilderna som gjorde att Moras anklagades för att ge en alltför human bild av Hitler.

Många av de privata bilderna är filmade och Hitler syns tillsammans med vänner, familj och personer från hans inre krets, där bland Hermann Göring och Joseph Göbbels. Bakom kameran står Eva Braun, Hitlers älskarinna.

Nu har förbudet mot filmen lyfts i Tyskland. Den inveg Biberach Film Festival i München förra veckan och ska nu visas på flera biografer runt om i Tyskland. Philippe Mora, numera bosatt i Los Angeles, var själv inbjuden och närvarade vid ”premiären”.

– När jag var ung såg jag bilder på Eva Braun med en 16 milimeters-kamera i handen. Jag undrade direkt på var de filmklippen tog vägen, säger Mora till tyska tidningar om var han fick idén till filmen ifrån.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset