På den här bilden från 2005 är tvillingarna i 13-årsåldern och på toppen av sin karriär som vit makt-artister.  
På den här bilden från 2005 är tvillingarna i 13-årsåldern och på toppen av sin karriär som vit makt-artister.  

De leende och hitlerhälsande 13-åringarna var århundradets bisarraste popduo. I dag har systrarna tänkt om. I alla fall lite grand.

All Over Press

Ett skivomslag med Prussian Blue. 

All Over Press

Prussian Blue på Nordiska festivalen 2007, tillsammans med svenska artisten Saga och tyska Frank Rennicke.  

Lamb och Lynx Gaede gjorde rubriker världen över när de som gruppen Prussian Blue sjöng låtar om den ariska rasens överlägsenhet. Namnet är hämtat från en slaggprodukt från förintelsens gaskammare – vars existens de samtidigt förnekade.

Tvillingarna turnerade land och rike runt och besökte även andra länder. 2007 besökte de Nordiska Festivalen i Sverige. 

I en färsk intervju med US TV berättar de i dag 20 år gamla tvillingarna om sin skruvade ungdom i ett vit makt-samfund i Bakersfield, Kalifornien. Svastikan var ständigt närvarande. Deras farfar Bill använde till och med symbolen för att brännmärka sina kor.

– Jag är glad att vi var i ett band, men jag tror vi borde pushats in i något lite mer mainstream och lätthanterat än att bli frontfigurer för en ideologi vi inte ens riktigt förstod vid tiden, säger Lynx.

Vid 15 års ålder drabbades Lynx av en cancertumör och Lamb lider av skolios med kroniska ryggsmärtor. Båda blev föreskrivna medicinsk marijuana, något som de menar har öppnat deras sinnen.

– Personligen älskar jag mångfald! Jag är glad över  att det finns så många olika kulturer.

Mamman April Gaede, som i dag försöker bygga upp ett friskt samhälle med namnet "Lilla Europa", tror att döttrarna bara går igenom en fas och snart kommer att återvända till sitt nazistiska förflutna.

Intervjun kan beskrivas som en halv avbön. Även om de själva säger sig vara "ganska liberala" i dag har de fortfarande åsikter som sticker ut, till exempel när förintelsen kommer på tal.

– Jag tror att vissa saker hände, men att många historier har blivit förvrängda […] Hitler var inte den bäste, men det var inte Stalin eller Churchill heller, säger Lynx. 

– Jag tror att alla bara behöver komma över det, säger Lamb.

Nedan: En video med Prussian Blue från när det begav sig

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset