Att börja skolan kan bli en stor omställning för såväl föräldrar som för barn. – Visa barnen att det är okej att det kan kännas läskigt och svårt, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt.

Urban Brådhe

William Bandelin ska börja förskoleklass. Både han och mamma Marie-Louise har många funderingar på hur den nya vardagen kommer att bli.

Från förskolan till nollan. Från mellanstadiet till högstadiet. Från högstadiet till gymnasiet.

Skolstarten innebär en stor omställning för många elever, vilket kan kännas jobbigt.

– Vi är inte så förändringsbenägna som vi gärna vill tro. Bara förändringen i sig – med nya rutiner, tröttare barn, föräldrar som oroar sig över diverse saker kring sitt barn och skolan – kan kännas motiga. Visa barnet att det är okej att det känns lite läskigt eller svårt, men förmedla också att det är normalt att känna så i början, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt.

Många elever tycker att skolstarten är tuff. 

Skolinspektionen fick under det första halvåret 2012 in 517 anmälningar om kränkande behandling. 204 skolor fick kritik. Barn och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman möter många elever som känner en stor osäkerhet inför vad som ska hända varje dag i skolan. 

– De tänker ”hur ska jag bli kränkt i dag? Kommer jag att få elaka sms eller kommer någon att sprida hot via nätet?”. En del elever vågar heller inte berätta för vuxna i skolan om de kränkningar de utsätts för, men jag råder alla elever att prata med sina föräldrar och sin lärare. Skolan är skyldig att se till att varje elev känner sig trygg i skolan, säger Caroline Dyrefors Grufman.

Psykologen Anna Bennich Karlstedt råder alla som räds skolstarten att bena ut vad det är som känns jobbigt. 

– Om det beror på att rutinerna kommer tillbaka och att sommaren är slut kan man komma ihåg att det är normala reaktioner som går över ganska fort, så känner ju de flesta vuxna också inför jobbstarten. Men är det något annat, till exempel mobbning, måste man se till att lösa problemen direkt tillsammans med skolan, säger Anna Bennich Karlstedt.

Inför starten: Visst känns det lite nervöst

Att börja skolan kan bli en stor omställning för såväl föräldrar som för barn. – Visa barnen att det är okej att det kan kännas läskigt och svårt, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt.

I dagarna börjar William Bandelin skolan. Både han och hans mamma Marie-Louise är förväntansfulla, men visst finns det lite oro med i bilden.

– Visst känns det lite nervöst att inte ha samma stenkoll som förut när vi hade kontakt med förskolepersonalen. Hur kommer det att bli med många barn på skolgården? Kommer han att lära sig dumheter från de äldre barnen? Kommer han att sköta sig och lyssna på fröken? Blir han en busunge eller kommer han vara duktig i skolan? säger Marie-Louise Bandelin.

Skolstarten har också väckt funderingar som om de måste flytta till större.

– Kanske vill han ha ett eget rum för att kunna ta hem kompisar? Sådant funderar jag på.

William kommer att börja förskoleklass i Abrahamsbergsskolan, tre kompisar från förskolan börjar i samma klass vilket blir en liten trygghet. Själv säger han att det ska bli skönt att slippa alla småbarn.

– Och så har det varit skönt med ett långt sommarlov, säger William.

Marie-Louise har inte förberett honom på skolan på något speciellt sätt.

– William verkar väldigt cool och liksom färdig med dagis. Han vill bli stor nu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset