Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är smittrisken hos en hiv-infekterad under behandling nästan obefintlig.
Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är smittrisken hos en hiv-infekterad under behandling nästan obefintlig.

Hiv-infekterad hade oskyddat sex utan att informera om sin sjukdom – och nu kräver sexpartnern skadestånd för den risk som denne menar att den utsatts för.

Det aktuella fallet som ska tas upp i Högsta domstolen handlar om en hiv-infekterad person som inte berättat om sin sjukdom innan denne haft oskyddat sex. Frågan är om den andra personen utsatts för en risk att drabbas av en allvarlig sjukdom. Partnern blev inte smittad – men har ändå krävt skadestånd.

Då hiv ingår som en allmänfarlig sjukdom i smittskyddslagen är den som bär på sjukdomen tvungen att informera sin sexpartner om den eventuella smittrisken.

Men de senaste åren har forskning visat att smittrisken är mycket liten hos de som genomgår medicinsk behandling. Folkhälsomyndigheten hävdar att rättsläget måste bli tydligare och nu ska den hiv-smittades ansvar alltså prövas av Högsta domstolen, rapporterar Sveriges Radio.

LÄS MER: 9 vanliga myter om hiv – det här borde du ha koll på 

–  Det upplevs som ett klart problem av den här gruppen smittade personer.  Det är ju en del av den stigmatisering som de upplever från samhället att de inte behandlas som vem som helst utan man överskattar de risker som de innebär, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Sveriges radio.

–  Då blir det väldigt bra att man får ett fall till HD så det blir tydligt för hela rättssystemet att det här är inte längre något som innebär en fara och det är ingenting som man behöver bli åtalad för heller.

Den åtalade har friats i både tingsrätt och hovrätt men målet har överklagats av riksåklagaren. Förhandlingar i Högsta domstolen väntas i början av maj.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hiv