Ida Torstensson arbetar som vatten- och sanitetsexpert för Läkare utan gränser i sydvästra Haiti.
Ida Torstensson arbetar som vatten- och sanitetsexpert för Läkare utan gränser i sydvästra Haiti.

En månad har gått sedan orkanen Matthew ödelade stora områden i sydvästra Haiti. Men många saknar fortfarande tak över huvudet, rent vatten och tillräckligt med mat.– Behovet är mycket större än vad vi kan erbjuda, säger Ida Torstensson vid Läkare utan gränser.

Hon har korsat floder med hjälp av åsnor för att nå ensliga byar i bergen där människor befinner sig i nöd. Och ofta krävs helikopter för att ta sig fram eftersom stora delar av infrastrukturen slogs ut av ovädret.

– Vart jag än kommer finns det människor som frågar om mat, om filtar och plåtar för att kunna laga sina hus, människor som ber om sjukvård, säger Ida Torstensson, vatten- och sanitetsexpert vid Läkare utan gränser, på telefon från Port-à-Piment i sydvästra Haiti.

Hus raserades

Nästan alla hus i de områden hon besökt har varit helt eller delvis raserade och Ida Torstensson berättar att barn går undernärda på grund av matbrist i de drabbade delarna av landet. Hundratusentals hus förstördes när Matthew slog mot önationen.

Enligt Unicef är 1,4 miljoner människor i behov av humanitär hjälp. Hjälporganisationen Hoppets Stjärna larmar om att hundratusentals människor har förlorat sina försörjningsmöjligheter och skördar som har spolats bort.

I Port-à-Piment driver Läkare utan gränser ett koleracenter som arbetar med att förhindra smittan, som sprids via vatten. I Ida Torstenssons uppdrag ingår bland annat att distribuera vattendunkar och att klorera förorenat dricksvatten.

Regn förvärrar

– Kommer man utanför städerna finns det oftast inget ledningsnät, det är små källor eller vattenfall eller handpumpar eller brunnar som används.

Situationen förvärras av regn. Många människor saknar skydd mot fukt och kyla.

– Vi har börjat med, och ska fortsätta, att dela ut presenningar. Det är inte vår huvuduppgift, men försöker ändå göra det. Det finns en besvikelse över att man inte får mer hjälp, berättar Ida Torstensson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset