Hundratals köar för att köpa bränsle i Puerto Rico.
Hundratals köar för att köpa bränsle i Puerto Rico.
Puerto Rico TT-AP

Hjälpsändningar från USA:s fastland kom till Puerto Rico under lördagen.

I ö-nationens nordvästra delar började människor återvända till sina hem efter att en extra vattenledning lättat på trycket i Guajataca-dammen, som spruckit och befarades brista.

Öns huvudhamn i huvudstaden kunde öppna under lördagen, och elva fartyg med 6 miljoner liter vatten, 23 000 enklare sängar, tiotals generatorer och mat anlände. Många fler hjälpfartyg väntas de närmaste dagarna.

Hjälpinsatserna är försök att stävja en växande humanitär kris i städer som står utan dricksvatten, bränsle, el och telefoner.

Den amerikanska katastrofmyndigheten har uppgett att de ska ta med satellittelefoner till alla Puerto Ricos städer. Mer än hälften av dem har inga kommunikationsmöjligheter efter att orkanen Maria drabbade ö-nationen i onsdags.

300 familjer

En spricka i Guajataca-dammen i Puerto Ricos nordvästra delar gjorde att myndigheterna på fredagen sade att runt 70 000 människor som bor nedströms från dammen, skulle behöva evakueras. Men borgmästaren i den närbelägna staden San Sebastian, Javier Jiménez, säger att antalet är mycket mindre.

Utrikesminister Ramón Rosario uppger att ungefär 300 familjer var i fara.

Guvernören uppger att dammen har betydande skador och att den kan brista när som helst, men allteftersom vattennivåerna i dammen sjunker återvänder människor till sina hem.

En sidokanal öppnades under natten, för att släppa ut vatten och därmed minska på vattentrycket i dammen.

Mer än 15 000 människor befinner sig i härbärgen i Puerto Rico efter orkanens framfart.

Dålig infrastruktur

Öns infrastruktur var i dåligt skick långt innan Maria träffade ön, och en skuldkris har drabbat många myndigheter på ön. På grund av detta har till exempel elbolag inte utfört underhåll de senaste åren.

En grupp borgmästare har kommit till huvudstaden San Juan för att möta Rossello. De har med sig listor på saker de akut behöver.

Staden Manati har slut på dricksvatten och bränsle, säger borgmästaren José Sanches Gonzalez.

Hysterin börjar sprida sig. Sjukhusen håller på att kollapsa. Vi behöver hjälp från någon omedelbart, säger han.

Minst tio människor har omkommit i Puerto Rico i samband med orkanen Maria. Dödssiffran väntas öka.

Rossello säger att skadorna efter Maria kommer att bli dyrare att åtgärda än den förra stora stormen som drabbade ön 1998, orkanen George.

Det här är utan tvekan den största katastrofen i modern tid för Puerto Rico, säger han.
Hundratals köar för att köpa bränsle i Puerto Rico.
Hundratals köar för att köpa bränsle i Puerto Rico.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset