Polisavspärrningen utanför lägenheten där 22-årige Jaber al-Bakr greps.
Polisavspärrningen utanför lägenheten där 22-årige Jaber al-Bakr greps.

De tre syriska flyktingar som övermannade en terrormisstänkt landsman i tyska Leipzig och lämnade honom till polisen har gått under jorden.

Männen, som alla kom till Tyskland i fjol, gömmer sig hos vänner i en annan tysk storstad, av rädsla för islamister i Leipzig, rapporterar Der Spiegel.

– Vi känner oss inte säkra där, säger en av männen till tidningen.

Den 22-årige terrormisstänkte syriern Jaber al-Bakr tog sitt liv i häktet i onsdags. Han tros ha planerat ett bombdåd mot en flygplats i Berlin. Innan polisen grep honom hotade han de tre män som tog fast honom, säger männen själva, som vill vara anonyma eftersom de fruktar hämndaktioner från terrorgruppen Islamiska staten (IS).

Kriminalpolisen i delstaten Sachsen utreder nu om "hjältarna från Leipzig", som de kallas i tyska medier, ska få vittnesskydd.

Enligt tyska medier besökte al-Bakr Berlin i slutet av september. Han ska ha träffat en kontakt och besökt flygplatsen han ville bomba, rapporterar Reuters.

Han greps den 3 oktober, två dagar efter att polisen hittat 1,5 kilo sprängmedel i hans bostad.

Dagen före ska USA, efter att ha avlyssnat flera samtal mellan al-Bakr och en IS-kontakt i Syrien, ha tipsat om risken för förestående terrordåd. I telefon talade al-Bakr om att ett möjligt mål var "en stor flygplats i Berlin", skriver Welt am Sonntag.

Tidningen berättar vidare att den person som hyrde ut en lägenhet till al-Bakr i Chemnitz i östra Tyskland är gripen som misstänkt medhjälpare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset