Mikael och Marcus Stenberg tillsammans med hjälten Zappo.
Mikael och Marcus Stenberg tillsammans med hjälten Zappo.

När Mikael och Marcus Stenberg satt och tittade på film blev plötsligt hunden Zappo orolig. Mikael gick ut – och såg att grannens hus stod i lågor.

Omkring klockan ett på natten till tisdagen kom Mikael Stenberg hem till huset i Malå i södra Lappland efter att ha jobbat kväll, vilket P4 Västerbotten var först med att skriva om. Sonen Marcus satt i soffan och tittade på film.

– Jag satte mig ner och tittade på filmen, säger pappa Mikael till Metro.

När klockan var strax efter två blev plötsligt familjens hund Zappo orolig och gick mot ytterdörren.

►LÄS MER: Hunden Jago hyllas som hjälte efter mirakelräddning

– Han började skälla och morra, så då for farsan ut. Han trodde väl att det var tjuvar eller någonting här omkring, säger sonen Marcus.

Mikael gick en bit ut på vägen tills han såg grannens hus.

– Då såg jag att huset stod i lågor. Ena gaveln brann för fullt.

Han rusade in till Marcus igen och skrek åt honom att larma 112. Sedan sprang de både två till grannens hus och bankade på både dörren och fönstren. Till slut vaknade de sovande grannarna.

►LÄS MER: Figo slängde sig framför bussen – för att rädda sin synskadade matte

– De var helt omedvetna om att det brann och blev nästan arga först.

Men när Mikael och Marcus skrek att huset brann fick de snabbt på sig ytterkläderna och sprang ut. Då brann huset för fullt – och händelseförloppet gick fort. Räddningstjänst och ambulans kom snart till platsen, men huset gick inte att rädda. Ingen person kom till fysisk skada.

– Man får en fruktansvärd tanke om att de hade kunnat brinna inne. Det är tur att hunden larmade. Han har ju blivit som en liten hjälte. Det är en fin hund, säger Mikael.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset