Lars-Göran Uddholm var räddningsledare vid branden i Västmanland 2014. Nu hyllar han de brandmän som bekämpar bränder runt om i landet.
Lars-Göran Uddholm var räddningsledare vid branden i Västmanland 2014. Nu hyllar han de brandmän som bekämpar bränder runt om i landet.

Brandchefen Lars-Göran Uddholm hyllades för sina insatser under den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Men nu oroas han för det nya brandkaoset. "Man vet inte exakt hur många platser det brinner på", säger han till Metro.

Branden i Västmanland 2014 är den största enskilda branden i modern tid. Nu är bränderna mindre, men betydligt fler och dessutom utspridda över hela landet.

– Det är så extremt torrt i nästan hela landet just nu. Det är bara några få små ytor som är fuktiga. Så var det inte 2014, då var det delar av Sverige som var drabbat men inte hela landet, säger Lars-Göran Uddholm, räddningsledare under branden 2014.

LÄS MER: Här kallas försvaret in för att bekämpa bränderna – se kartan

Viktigt med rätt prioriteringar

Brandchefen Lars-Göran Uddholm hyllades för sitt ledarskap under rekordbranden. När han blickar tillbaka på insatsen då kontra nu, har man generellt blivit bättre på många plan. Men det finns förbättringspotential, menar han.

– Det är just det här att man inte vet exakt hur många platser det brinner på. Hur ser det ut i Sverige? Hur många bränder pågår just nu? Jag tror ett 60-tal men vem vet? Vi borde veta. De borde ha en uppdaterad bild och någon borde göra prioriteringar.

Vi har lärt oss att bli mycket snabbare initialt

Enligt honom är det MSB som bär ansvaret för att prioriteringen och resurserna ska läggas på rätt saker. Samtidigt menar han att räddningstjänstens arbete har utvecklats sedan branden 2014.

– Vi har lärt oss att bli mycket snabbare initialt med resurser så att bränderna inte blir så omfattande.

LÄS MER: Polisens vädjan under megatorkan: Sluta grilla

Vilka utmaningar står räddningsledningen inför just nu?

– Det är att det brinner på så många platser och att de inte kan få hjälp från sina grannar som redan är fullt upptagna. Alla har dessutom kört på under så lång tid och är trötta vid det här laget. Både materielen och personalen är slitna helt enkelt.

Hyllar brandmännen

Lars-Göran Uddholm riktar en stor eloge till de tusentals brandmän som just nu kämpar landet över.

– De är helt fantastiska. Att släcka en skogsbrand är jättejobbigt i vanliga fall, och när man har temperaturer runt 30 grader är det oerhört påfrestande och man orkar inte länge. Det är ett tungt och slitsamt jobb, de är värda all beundran.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset