Hjärnforskarens Stina Söderqvist spartips: "Sätt upp konkreta mål".
Hjärnforskarens Stina Söderqvist spartips: "Sätt upp konkreta mål".

Årets fattigaste månad är här, och många känner oro över att pengarna inte ska räcka till februari. Hjärnforskaren Stina Söderqvist menar att tricket med sparande är att hitta nya kickar än de som shoppingen ger. ”Det är väldigt starka drivkrafter där vi lockas av att få snabba belöningar”, säger hon.

Efter den intensiva julhandeln under årets sista månader, är januari generellt en period med tunnare plånbok.

En bidragande faktor till det stora shoppingbegäret är att handeln spelar på våra emotionella drivkrafter i hjärnan, menar Stina Söderqvist som är hjärnforskare på sparappen Dreams.

– Det börjar med black friday när vi bombarderas av budskap om att vi ska shoppa, och sedan följer julhandeln med alla meddelanden om vad vi ska handla till nära och kära för att visa att vi bryr oss. Det är väldigt starka drivkrafter där vi lockas av att få snabba belöningar, säger hon.

LÄS MER: Ekonomens tips: Så maxar du din studentbudget

Hur kan dessa drivkrafter som du beskriver omvandlas till andra kickar?

– Dels genom att verkligen fundera på vad du vill använda dina pengar till och därmed sätta sparmål som du har en emotionell koppling till. Sedan kan man dela upp sina mål i mindre delmål så att man själv känner att man kommer framåt, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att vi pratar för lite om ekonomi med våra vänner och familj och det spelar roll eftersom sociala drivkrafter också är väldigt starka. Så att börja prata om ämnet och sedan spara tillsammans med dem är en bra strategi till ett lyckat sparande.

Den största risken är om man tar onödiga konsumtionslån med hög ränta

Om man hamnar efter med ekonomin under årets inledning kan risken finnas att budgeten blir svår att jobbas ikapp – och en ekonomisk ond cirkel skapas, förklarar Söderqvist.

– Den största risken är om man tar onödiga konsumtionslån med hög ränta, så rekommendationen är att göra sitt yttersta för att undvika det. Januari är en bra tid att fundera på sina konsumtionsvanor och sitt sparande. Reflektera över vad som har gjort att januari var snålt, men även hur man undviker att hamna i samma situation framöver.

LÄS MER: Experten: Så lär du barnen att läsa

Hur undviker man att hamna i en liknande sits nästa år?

– Tricket som vi jobbar med på Dreams är att vi gör precis som reklamen – vi spelar på våra emotionella drivkrafter. Att säga att man ska spara mer pengar är lite för diffust, det är svårt för hjärnan att greppa. Men genom att sätta konkreta mål så får man någonting att sträva efter.

– Sparar man in 50 kronor per dag genom att ta matlåda eller cykla till jobbet, så blir det 18 000 kronor på ett år. Pengar som kan ge dig något riktigt härligt nästa januari.

Hjärnforskarens bästa spartips

Börja småskaligt

– Ta en titt på dina vanor och “dolda” kostnader, köper du ofta dyra luncher ute, har du onödigt avancerade och dyra abonnemang, eller fylls din garderob med “fynd” som du aldrig använder? Vi underskattar ofta hur stor påverkan våra vardagsval har på ekonomin i stort, men små förändringar kan leda till stora summor.

Fundera på vad du vill göra under året

– Genom att formulera konkreta och engagerande sparmål går sparandet från något vi borde till något vi vill och då blir kampen att stå emot frestelser lättare att vinna. Och för längre sparmål, våga investera i ett fondsparande så har pengarna chans att växa ännu mer.

Belöna ditt sparande

– Vår hjärna älskar belöningar och lär sig snabbt att det som ger belöning är något vi ska fortsätta med. Så sätt upp konkreta belöningar som du ger dig själv när du uppnått ett delmål, eller låt en sparapp göra jobbet åt dig.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset