Den äldre mannen skulle få nytt hjärta och läkarna plockade ur hans gamla. Men det fanns inget nytt hjärta och några veckor senare dog mannen.

Vad som började men en vanlig organdonation slutade i tragedi. Den hjärtsjuka mannen skulle få ett nytt hjärta donerat och därför sövde läkarna ner honom och tog ut det gamla hjärtat. 

Men det nya hjärtat kom aldrig eftersom det hade skickats till en annan patient, skriver VG.

– Systemet har fungerat i 40 år men det misslyckades tyvärr flera gånger i det här fallet, säger doktor Arnt E. Fiane, chef för hjärt-, lung- och kärlkliniken vid Rikshospitalet i Oslo, till VG.

►LÄS MER: Operationsduk i kroppen — i åtta år

Mannen fick ligga utan hjärta i ett dygn tills det att de fick tag i ett nytt hjärta. Men då hade hans tillstånd redan hunnit försämras  och några veckor senare drabbades han av komplikationer och avled. 

Ärendet har nu anmälts till Statens helsetelsyn (Norges motsvarighet till Inspektionen för vård och omsorg) och polisen.

– Vi har haft inspektörer på plats från Statens helsetilsyn och ärendet utreds. Det är allt vi kan säga nu, säger kommunikationsdirektören vid Statens helsetilsyn Nina Vedholm till VG.

►LÄS MER: Emma, 27, bokade ett bröstlyft – fick förstoring

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa