Niklas Hjalmarsson (närmast pucken) tillsammans med Loui Eriksson, Mattias Ekholm och målvakten Jhonas Enroth.
Niklas Hjalmarsson (närmast pucken) tillsammans med Loui Eriksson, Mattias Ekholm och målvakten Jhonas Enroth.

Niklas Hjalmarsson är säker på sin sak.Tre Kronors defensiv måste fungera om det ska bli något av World Cup.– Om vi inte löser den biten går vi inte vidare från gruppen, säger han inför mötet med Ryssland.

Chicagobacken säger det inte rakt ut men mellan raderna är hans åsikt tydlig. Defensiven har inte varit tillräckligt bra i träningsmatcherna inför World Cup – och det är en detalj som Niklas Hjalmarsson anser måste fungera nu när det gruppspelet drar igång mot Ryssland på söndagskvällen.

– Ryssarna har bra forwardsuppsättning och det kommer bli ett bra test för oss på en gång, säger han.

– Jag tror det är bra för oss att få ett sådant lag i första matchen och försöka spela bra försvarsspel och reda ut den biten. Det måste ju stämma om man ska gå långt.

"Peta med klubban"

En stor del av Tre Kronors defensiva uppgifter kretsar kring Hjalmarsson.

Precis som i NHL kommer han matchas mot motståndarnas bästa spelare och försöka reda ut spel i numerärt underläge.

Det är dock inget som bekymrar honom.

Kvickt rabblar han upp vad som generellt är viktigast när man ställs mot duktiga offensiva spelare som Alexander Ovetjkin, Jevginj Malkin, Vladimir Tarasenko och lagkamraten Artemi Panarin.

– Det gäller att ha bra avstånd redan från anfallszon, ligga nära och vara en klubblängd ifrån hela tiden. Man måste vara där och peta med klubban och det gäller att försöka göra dem irriterade, säger han.

Få stopp på Ovetjkin

Värre är det i spel i numerärt underläge och hur Tre Kronor ska få bort Ovetjkins effektiva direktskott.

– Han har väl gjort 350–360 mål, kan jag tänka mig, från den ytan. Man vet exakt hur de ska göra och vad han ska göra men på något sätt får han ändå in puckarna. Det gäller bara att vi är i skottlinjen och litar på Henke (Henrik Lundqvist), säger han.

Marcus Krüger, även han duktig i defensiven, är aktuell för spel efter handskadan.

– Jag har kunnat vara med och köra för fullt de senaste träningarna. Jag känner mig redo och jag förbereder mig som att jag ska spela, sedan är det upp till coacherna att bestämma, säger han.

Efter Tre Kronors möte med Ryssland väntar Finland på tisdag och Sverige summerar gruppspelet mot Nordamerika U23 på onsdag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset