Niklas Hjalmarsson (till höger) jublar i segermatchen mot Finland i World Cup. Arkivbild.
Niklas Hjalmarsson (till höger) jublar i segermatchen mot Finland i World Cup. Arkivbild.

Niklas Hjalmarsson räknar upp flera offensiva hot i Europalaget.En spelare känner han väldigt väl: Chicago-kompisen Marian Hossa.– Hans underarmar är nog de starkaste i NHL, säger Tre Kronor-backen inför semifinalen i World Cup.

Några hemliga knep för att få stopp på offensiva stjärnor finns inte. När Niklas Hjalmarsson ställs mot några av världens bästa spelare handlar det mest om enkla knep: se till att ligga nära, vara aktiv med klubban och försöka störa så tidigt det bara går.

I semifinalen mot Europalaget lär Chicagobacken få använda allt han kan.

– Det finns rätt så många bara spelare att välja bland... Norrmannen där är ju rätt så bra, (Mats) Zuccarello. Han är en liten trollkarl med pucken är och duktig på att hitta öppna spelare och lägga fina pass, säger han.

– Sedan har de några äldre grabbar som vet hur man gör mål, som (Marian) Gaborik, (Marian) Hossa, (Tomas) Vanek och sådana där luriga rävar. De har även en härlig blandning i laget med unga spelare som (Leon) Draisaitl. Det är ett riktigt bra hockeylag.

"Som ett järnspett"

En av spelarna som Hjalmarsson varnar lite extra för är Hossa, lagkamraten i NHL-klubben Chicago.

När slovaken väl får pucken är det nämligen svårt att ta den ifrån honom.

– Hans klubba är som ett järnspett. Han är extremt stark med pucken. Man får vara med när han kommer och inte ge honom något läge att ta pucken, för det är han grym på, säger Hjalmarsson.

"Blev uppläxade"

Tre Kronors semifinal blir mot ett motstånd som spelarna numera känner till ganska bra.

Lagen ställdes mot varandra i genrepet inför World Cup, och den gången var det Europalaget som övertygade och vann med hela 6–2.

– Vi blev rätt så uppläxade i träningsmatchen. Även om vi kände igen spelarna från NHL så visste vi inte riktigt vad de hade för lag. De överraskade oss lite, kan man säga, och förhoppningsvis har vi lärt oss läxan, säger Hjalmarsson.

– De hade väldig hög fart. De var aggressiva och gav oss inte så mycket tid med pucken. Vi får snacka ihop oss och se till att vi är förberedda.

Sveriges semifinal mot Europalaget börjar klockan 19.00 på söndagskvällen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset