Bland annat byborna i Ramsbury kommer få tillgång till bredbandet som Stefan Persson låtit gräva.
Bland annat byborna i Ramsbury kommer få tillgång till bredbandet som Stefan Persson låtit gräva.

Stefan Persson har en stor egendom i ett grevskap i sydvästra England. Nu drar han bredband till de närliggande byborna på grund av den slöa internetuppkopplingen, skriver The Telegraph.

H&M:s huvudägare Stefan Persson har en stor egendom och äger en pub, restaurang, hotell, destilleri och bryggeri i grevskapet Wiltshire, en dryg timmes bilresa från London.

Men den slöa internetuppkopplingen gör det svårare för Persson att driva verksamheten, rapporterar The Telegraph.

Då bestämde han sig för att dra bredband till området – som också når de närliggande byarna Axford och Ramsbury.

– Han har alltid varit en vänlig välgörare för samhället och vi är tacksamma för hans och hans personals hjälp, säger lokalpolitikern Diann Barnett, till Expressen.

LÄS MER: Stefan Persson ser positivt på näthandeln

Först försökte Stefan Perssons bolag Ramsbury Estates få fiberbolaget BT att göra det, men de skulle ta 1,8 miljoner kronor betalt för grävning, dikning och andra förberedelser.

Då tog Persson saken i egna händer, och på två veckor grävde hans anställda ett dike genom landskapet, tre kilometer långt. Kostnaden blev nästan en miljon kronor billigare.

– Kostnaden för att göra det här privat via BT var mycket mer än vad vi hade råd med som bysamhälle. Men eftersom en del av husen tillhör Ramsbury Estates och kablarna skulle behöva gå över dess mark gick Persson med på att bolaget skulle täcka kostnaden för dikning och kablage, vilket reducerade kostnaderna väsentligt, säger Diann Barnett.

Arbetet väntas bli klart i slutet på mars, och hushållen betalar motsvarande 6 600 kronor var för bredbandet.

LÄS MER: Stefan Persson: Vi har rätt vd

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset