H&M-butik i Europa under pågående rea.
H&M-butik i Europa under pågående rea.

Klädjätten Hennes & Maruritz betalar motsvarande 10 kronor om dagen till sömmerskorna som syr deras kläder i Etiopien. "Jag känner mig utnyttjad, jag känner mig som de som arbetar illegalt utomlands", säger en av sömmerskorna i en intervju med SVT.

Sveriges Television rapporterar om ett utbrett missnöje bland etiopiska sömmerskor som syr kläder åt svenska H&M. Enligt kanalen, som varit i kontakt med flera sömmerskor i H&M:s fabrik i staden Hawassa, tjänar de i snitt tio kronor om dagen på att sy klädjättens produkter.

– Jag känner mig utnyttjad, jag känner mig som de som arbetar illegalt utomlands. Men exploateringen sker här i mitt eget land, säger textilarbetaren Yebahirsew Tibebu, till SVT.

Etiopiens regering satsar på att landet ska bli det självklara valet för storföretag att placera sin textilindustri i, och nya industriparker byggs över hela landet. Framgångskonceptet lär vara en kombination av låga löner och fördelaktiga handelsavtal mellan Etiopien, USA och EU.

LÄS MER: H&M anklagas för rasism – efter nya barnkollektionen

När SVT konfronterar H&M angående de låga löner svarar företagets landchef i Etiopien via mejl att det inte finns någon lagstadgad minimilön i Etiopien, och att de arbetar aktivt för att skapa rättvisa levnadslöner i såväl Etiopien som i andra länder.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset